A kitelepítettekre emlékeztek Gömörpanyiton

A kitelepítettekre emlékeztek Gömörpanyiton

A Rákóczi Szövetség Lekenyei Helyi Szervezete karöltve a gömörpanyiti és lekenyei evangélikus gyülekezettel, valamint a Csemadok Gömörpanyiti Alapszervezetével a Felvidékről kitelepítettek emléknapján megemlékezést szervezett a gömörpanyiti templomban.

Gömörpanyit a Besztercebánya és Kassa megye határán fekvő települése, amelyet jelentős mértékben érintettek a kitelepítések. A Rozsnyói járás településéről 1947-ben 48 gömörpanyiti családot telepítettek ki. 2018-ban, a kitelepítések hetvenedik évfordulóján emléktáblát avattak a templomban, amely ezen családoknak állít emléket.

A megemlékezőket Beke Beáta, a Rákóczi Szövetség Lekenyei Helyi Szervezetének alelnöke üdvözölte és emlékezett vissza a táblaavatási időszakra, valamint reményét fejezte ki, hogy a megemlékezést évi rendszerességgel meg fogják tudni tartani, hiszen „fontos, hogy felhívjuk az emberek, a környezetünk figyelmét ezekre az eseményekre, mert amire nem emlékszünk, feledésbe vész, és talán meg sem történt…“ – fogalmazott Beke Beáta.

A megemlékezés keretében Lóczy Tibor lelkészi munkatárs hirdetett igét, aki kitért az 1947-es történésekre is. A megrázó történelmi eseményeket Benko Roland, a gömörpanyiti egyházközség tagja ismertette a résztvevőkkel, aki így fogalmazott:

„A következményeket a mai napig sem sikerült kihevernünk. Az ittenieknek sem, és a kitelepítetteknek sem. Ez a helyezet Gömörpanyitban is, ahonnan 48 családot telepítettek ki. Sajnos Szlovákiában a jelenlegi politikai helyzet sem jobb. Láthatóan nincs meg a politikai akarat a történelmi traumák feloldására“ – állapította meg.

A megemlékezés Várady Eszter előadásában „Egy marék földet /Egy kitelepített magyar kívánsága/“ című verssel folytatódott, majd a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés koszorúit az emléktáblánál, és elénekelték nemzeti imánkat, a Himnuszt.

Beke Beáta köszönetett mondott minden résztvevőnek, a szervezőknek, valamint a járás Rákóczi Szövetség helyi szervezetei megjelent képviselőinek, valamint mindenkit szeretettel invitált Lekenyébe, ahol a megemlékezés szeretetvendégséggel ért véget.

  • PRO LE-TI


Hagyj üzenetet