Már nem kötelező a maszkviselés, csak az egészségügyi intézményekben

Már nem kötelező a maszkviselés, csak az egészségügyi intézményekben

Április 21-től már csak a kórházakban és az idősotthonokban lesz kötelező reszpirátort viselni. További változás, hogy nem kell automatikusan karanténban maradnia annak, aki igazoltan fertőzött személlyel került kapcsolatba – tájékoztatott a szerdai kormányülés után Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter.

„Csak a szociális otthonokban lesz kötelező a reszpirátor, a látogatók és a páciensekkel kapcsolatba kerülő személyzet számára. Ugyanez vonatkozik a kórházakra és más egészségügyi intézményekre” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy több kivétel is lesz.

Nem kötelező reszpirátort viselni például a színházakban és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor Ján Mikas országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy ezeken a helyeken továbbra is van értelme a maszkviselésnek, mivel sok ember számára kockázatosak a megfertőződés szempontjából.

További változás, hogy nem kell automatikusan karanténba mennie annak, aki igazoltan fertőzött személlyel találkozott, közeli kontaktusnál az orvos dönt a karantén elrendeléséről. „Például ha immunhiányos páciens veszélyeztetéséről van szó” – tette hozzá Ján Mikas országos tiszti főorvos.

Az igazoltan fertőzött személyek számára nem változnak az előírások: öt napra kell karanténba vonulniuk, és további öt napig mindenhol reszpirátort kell viselniük. Ha a betegnek az ötödik nap után is tünetei vannak, az orvos dönt a karantén meghosszabbításáról.

Az egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint folyamatosan javul a járványhelyzet Szlovákiában. A fertőzöttek és a kórházi felvételek napi száma a múlt heti adatokhoz képest csaknem a felére csökkent. Kevesebb beteg kerül kórházba, és kevesebben szorulnak gépi lélegeztetésre.

  • forrás: tasr fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet