Társadalmi vállalkozásokról indulnak online előadások és beszélgetések a Fórum Intézetben

Társadalmi vállalkozásokról indulnak online előadások és beszélgetések a Fórum Intézetben

A Fórum Intézet aktív építője lesz a dél-szlovákiai társadalmi vállalkozások és társadalmi innovációk ökorendszerének, folytatva és továbbfejlesztve azt a munkát, melyet a régió civil szektorában immár több mint két évtizede elkezdett. Jelenleg egy podcast stúdiót hoz létre somorjai székházában, melyben a témával kapcsolatos beszélgetéseket rögzítenek majd, valamint kedden, április 26-án egy nemzetközi online konferencia keretében mutat be társadalmi vállalkozókat és innovátorokat, a fontosabb trendeket régiónkban és a tervezett EU-s támogatási eszközöket a témában. A projekt az INTERREG Szlovákia – Magyarország program támogatásával valósul meg.

A társadalmi innovációk és társadalmi vállalkozások (socin-nek) olyan megoldásokat, termékeket és szolgáltatásokat hoznak létre, melyek hatékony válaszok lehetnek napjaink legégetőbb társadalmi problémáira.

Míg Nyugat-Európában az első társadalmi vállalkozások már 30 évvel ezelőtt létrejöttek, a posztkommunista országokban a szektor még gyerekcipőben jár. A fejlődés azonban jól látható, a szektort különböző inkubátorok és akcelerátorok fejlesztik Szlovákiában és Magyarországon, a jogformáló szervek pedig speciális jogi formákat hoztak létre a társadalmi vállalkozásokra – tájékoztatta portálunkat Lelovics Andrea, az intézet munkatársa.

A szlovákiai magyar közösséget – a projekt első számú célcsoportját – kevés és főleg kis hatáskörű fejlesztési programok érték csak el ebben a témában. Ennek két okát fogalmaztuk meg – részletezté a szervezők.

Az egyik, hogy a létező országos programok szlovákul kerülnek megrendezésre, a szlovákiai magyar közösséggel nem foglalkoznak mint különálló célközönséggel, ezért kommunikációjuk gyakran el sem jut a magyar potenciális célcsoportokhoz.

A másik okot abban látjuk, hogy a téma egyelőre kevésbé ismert a közösségben, és a lehetséges társadalmi vállalkozók és innovátorok nem is nagyon keresik proaktívan az elérhető szlovák, magyarországi, vagy egyéb külföldi programokat.

A projekt célja, hogy új kommunikációs szolgáltatással podcast (hang és videó) formájában a socin témákról támogassa új ötletek és kezdeményezések létrejöttét, és azokat beépítse a Fórum Intézet és a projektpartner KDMFÜ fejlesztési programjaiba. A projekt megvalósulása további szlovák-magyar, társadalmi innovációra fókuszáló együttműködések, projektek generálását teszi lehetővé. Az első tartalmak felvételére a projekt online konferenciája keretében kerül sor kedden.

A 2022. április 26-án megrendezésre kerülő online konferencia célja, hogy közösséget teremtsen – kiemelten a magyar és szlovákiai magyar közösségek között – a társadalmi vállalkozás témája körül. Olyan közösséget, akik együtt mélyebben megismerhetik a szektort, annak inspiráló szereplőit, akik egymástól tanulhatnak és lehetőséget kapnak arra is, hogy közös projekteket generáljanak és valósítsanak meg. A szervezők meggyőződése szerint a konferencia gyújtópontja lehet annak is, hogy a társadalmi innovációról és a társadalmi vállalkozásokról közösen gondolkozhassunk. Ezzel pedig segítsük a szektor fejlődését, mélyítve önismeretét és kikristályosítva önmeghatározását és együttműködési képességét erősítsük. Ezek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a társadalmi vállalkozások ökoszisztémája egészségesen növekedjen és pozitív hatást érjen el a társadalom különböző szintjein.

A konferencia részletes programja és a jelentkezési űrlap itt található: https://www.frdc.sk/socin-beszelgetesek/

  • FKI, illusztrációs kép: pexels.com


Hagyj üzenetet