Gröhling: az iskolák komolyabb járványügyi korlátozások nélkül működhetnek

A 2022/2023-as tanévben az iskolák úgy fognak működni, mint a pandémia előtti időszakban, azaz komoly korlátozások nélkül. A tanulóknak nem kell szájmaszkot vagy reszpirátort hordaniuk, karanténba pedig csak a pozitív személyeknek kell menniük. A járványhelyzet rosszabbodása esetén az iskola igazgatója öt napra bezárhatja az osztályt, illetve influenzaszünetet rendelhetnek el. Ezt Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter közölte a pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: ha változás következik be, a tárca reagálni fog az aktuális helyzetre.

„Közönséges megbetegedésként fogunk tekinteni a Covid-19-re” – közölte az oktásügyi miniszter. „Örülök, hogy a 2022/2023-as tanévet szabadon kezdhetjük, komoly járványügyi korlátozások nélkül, és hogy nyugodtan, normálisan működhetnek az iskolák, ahogy azt a járvány előttről ismerjük” – mondta a miniszter.

Csak a pozitív személyeknek kell karanténba vonulniuk. Sem az osztálynak, sem a pozitív személlyel közeli kapcsolatban álló személyeknek nem kell karanténba vonulniuk. Az iskolák szükség esetén továbbra is használhatnak egy helyiséget a pozitív személyek elkülönítésére – magyarázta Gröhling. Abban az esetben, ha a járványhelyzet rosszra fordul, az iskola igazgatója – az iskolafenntartó beleegyezésével – öt napra bezárhatja az osztályt. Szükség esetén a regionális közegészségügyi hivatal (RÚVZ) influenzaszünetet rendelhet el. Amennyiben a tanulók több mint 10 százaléka pozitív, és az RÚVZ gócpontnak nyilvánítja az iskolát, az igazgatónak ezt a covid19@minedu.sk címen kell bejelentenie.

A reggeli szűrés csak az óvodákban marad kötelező, az alap- és középiskolákban nem lesz ilyen kötelezettség.

Az új tanévben a szülő öt egymást követő napra adhat igazolást az alap- vagy középiskolás gyermeke számára. A miniszter ugyanakkor megjegyezte: lehet, hogy a napok számát ötről háromra fogják csökkenteni, ahogy az a járvány előtt is volt.

Az ápolási díjat (OČR) a 11 éven aluli gyermekről gondoskodó szülőknek fizetik ki. A kifizetés feltételeit a Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium határozza meg.

Az iskolákban már nem lesz kötelező a tesztelés. Önkéntes alapon azonban lehetőség lesz az öntesztelésre azokban az iskolákban, ahol a tanulók tíz százaléka pozitív. Teszteket a készlet felhasználásáig lehet igényelni. Jelenleg 1,6 millió teszt van bekészítve. Újabb tesztek rendelését nem tervezik.

  • forrás: tasr, fotó: pexels.com

Related Posts

Beiratkozás a rozsnyói óvodákba
Légúti betegségek miatt erre a hétre bezár az egyik rozsnyói óvoda
Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja