Felébredt Csipkerózsika-álmából a rozsnyói Kálvária

Felébredt Csipkerózsika-álmából a rozsnyói Kálvária

A rozsnyói Kálvária hosszú évekig elhagyatott, szinte feledésbe merült hely volt. Most a példás összefogásnak köszönhetően újjáéledt, hogy a helyi lakosok és turisták által egyre gyakrabban látogatott helyszínné váljon.

Szeptember 14-én zajlott a Kálvárián a felújított harangtorony ünnepélyes átadása, megszentelése. Rozsnyó város, a Rozsnyói Püspöki Hivatal, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat Fejlesztési Ügynöksége képviselőinek és más vendégek, partnerek részvételével került sor az egykor sűrűn látogatott búcsújáróhely újjászületésének bemutatására – tájékoztatta portálunkat Jozef Kopor, a GEMER turisztikai egyesület koordinátora.

A rozsnyói Kálvária a gömöri régió legrégebbi ilyen jellegű műemléke, és országos szinten is a legkorosabbak közé tartozik. 1741-ben építtette Jakub Steer rozsnyói polgár. Az eredetileg hét kis kápolnából, stációból álló építmény a 19. században tizennégy stációra bővült, melyeket színes majolika domborművek díszítenek.

A harangtorony önálló építmény, egy része falazott, a másik fából készült. A felújítás előtt építészeti-műszaki szempontból kritikus állapotban volt. Felújítását Rozsnyó város szervezte, miután ajándékozási szerződést kötöttek az eredeti tulajdonossal, a Rozsnyói Püspöki Hivatallal.

Az ünnepi ceremónia során Michal Domik, Rozsnyó polgármestere átadta a harangtorony kulcsát Mons. Stanislav Stolárik megyés püspöknek, aki a felújított harangtornyot megáldotta és jelképesen kinyitotta a kapuját. A polgármester beszédében elmondta, hogy a Kálvária felújításának története 2010-ben kezdődött, amikor Görgei Árpád elhatározta, hogy megmenti ezt a történelmi jelentőségű helyet, hogy visszakaphassa eredeti szépségét. „Akkor ez még csak nagyon távoli és ködös álom volt. A mai nap bizonyítja, hogy ha összefognak az önkéntesek, az önkormányzat, a püspökség, polgári társulások és különféle intézmények, abból ilyen gyönyörű és egyedülálló dolog születhet, mint a mi Kálváriánk“ – tette hozzá a polgármester.

Rozsnyó város 2018 óta sikeresen hozzájárul a hely gyarapításához és a felújításhoz szükséges anyagi források megszerzéséhez. A harangtorony felújítását 35.000 euróval támogatta a GEMER Területi Idegenforgalmi Szervezet, a város önköltsége 15.392 euró volt.

  • pr-i, Rozsnyó-vidék, fotó: M. Gy.


Hagyj üzenetet