Választás 2022: Speciális szavazóurnát kérhetnek a karanténban levő COVID-fertőzöttek

A karanténban levő COVID-fertőzöttek otthon szavazhatnak, voksukat egy speciális szavazóurnába dobhatják be – tájékoztatott a belügyminisztérium. A választópolgárok október 28-ig kérhetik az urnát az állandó lakhelyük önkormányzatán. A karanténban levő személlyel közös háztartásban élők szintén kérhetik, hogy otthon szavazhassanak.

A választás napján a választási bizottság két tagja kiviszi az urnát a választópolgár lakására. A politikai pártok és koalíciók jövő vasárnapig delegálhatnak tagokat ezekbe a bizottságokba.

Új törvény írja elő a COVID-19 járvány miatti különleges szavazási módot. Péntektől (szeptember 30.) hatályos a SZK Közegészségügyi Hivatalának a COVID-19-fertőzöttek és a velük kapcsolatba került személyek elkülönítéséről szóló rendelete.

A különleges rendelet csak a járvány idejére vonatkozik, de továbbra is érvényes, hogy az a választópolgár, aki más súlyos, komoly, például egészségi problémák miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, jogosult hordozható szavazóurnát kérni. A szavazóbizottság tagjai ilyen esetben is házhoz mennek.

A speciális szavazást a választópolgárnak kell kérnie. „Ezt telefonon lehet megtenni az állandó lakóhely szerinti önkormányzatnál, legkésőbb október 28-án, pénteken 12 óráig” – közölte a minisztérium. Az önkormányzatnak legkésőbb október 24-ig közzé kell tennie az illetékes személy elérhetőségét.

A választópolgár az állandó lakhelyén, vagy az általa bejelentett címen adhatja le szavazatát, ha az a lakhelye szerinti választókörzetben van.

„Mozgóurnát kérhetnek a kórházban vagy más egészségügyi intézményben fekvő betegek is” – közölte a minisztérium. Az önkormányzat köteles szájmaszkkal és kézfertőtlenítővel ellátni a mozgóurnát házhoz vivő bizottsági tagokat, valamint kijelölni egy helyiséget, ahol tartózkodhatnak.

315 választókörzetben lesznek különleges választási bizottságok. A belügyminisztérium iránymutatást adott ki ezzel kapcsolatban.

Az összevont választást október 29-én tartják. A választópolgárok csak az állandó lakhelyükön szavazhatnak. Ugyanezen a napon választanak polgármestert és alpolgármestert, valamint megyeelnököt és megyei képviselőket.

  • forrás, fotó: tasr

Related Posts

Szavazzon, hogy a Franciska-szobor nyerje el a felújítási támogatást!
A gombaszögi Andrássy-kúria is harcba szállt az Év műemléke díjért
Az egészségkárosult választónak segíthet egy másik személy a szavazólap kitöltésénél