Az egészségügyi tárca javaslata: a patikában is beadható legyen az oltás

Az egészségügyi tárca előbb az influenza elleni oltás beadását engedélyezné a gyógyszertárakban, majd szükség esetén a koronavírus elleni oltást is. Ehhez a gyógyszerekről és gyógyászati segédeszközökről szóló törvény módosítására van szükség, a javaslatot már tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a minisztérium – tájékoztatott a TASR hírügynökség.

„Az előnye az oltásokhoz való gyors és egyszerű hozzáférés lenne, főleg az egészséges, munkába járó emberek számára” – magyarázta a tárca az indoklásban. Intramuszkuláris vagy szubkutális (izomszövetbe vagy bőrrétegbe adott) oltásokról van szó, és a gyógyszerész adná be.

Először influenza ellen olthatnának a patikák, és ha súlyosbodna a járványhelyzet, akkor koronavírus ellen is. A változtatásnak köszönhetően nőne a lakosság átoltottsága, ami végső soron megtakarítást jelent az egészségügyi ellátásban – áll a minisztérium indoklásában.

Ondrej Sukeľ, a Szlovák Gyógyszerészkamara elnöke már májusban leszögezte, hogy készek az oltásra, és legalább 14 európai államban végeznek vakcinálást a patikákban.

A parlamenti jóváhagyást követően 2023 márciusától léphetne életbe a módosítás.

  • forrás: tasr, fotó: pexels.com

Related Posts

Az egészségügyi tárca nem tervezi a gyógyszerek patikán kívüli árusításának engedélyezését
Szeptember óta 165 sárgaságos megbetegedést regisztráltak Kassán és környékén
Fogytán vannak a COVID-19 elleni vakcinák, az oltási időpontokat elhalasztják