A közegészségügyi hivatal azt tanácsolja, mindenki viseljen reszpirátort a szavazóhelyiségben

A szombati választáson a szavazóhelyiségben lehetőleg mindenki viseljen reszpirátort – javasolja a SZK Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ).

„Legyünk elővigyázatosak, hogy megelőzhessük a COVID-19-járvány és az influenza terjedését” – mondta Ján Mikas országos tiszti főorvos.

A szakember azt javasolja, hogy fertőtlenítsük a kezünket, amikor belépünk a szavazóhelyiségbe, és akkor is, amikor távozunk. „Ha a szavazóhelyiségben nincs kézfertőtlenítő, használjuk a sajátunkat” – tette hozzá Mikas.

A tiszti főorvos azt mondta, jobb, ha mindenki a saját tollát használja. „Akkor lépjünk be a szavazóhelyiségbe, amikor szólítanak, hogy ne legyen egyszerre sok ember a teremben. Ha a szavazóhelyiség előtt sorba kell állni, álljunk egymástól kellő távolságra” – hangsúlyozta.

Az országos tiszti főorvos egyebek között azt tanácsolja a választási bizottságok tagjainak, hogy gondoskodjanak kézfertőtlenítőről, továbbá hogy mindenki, aki beltérben tartózkodik, viseljen reszpirátort. „Szellőztessék rendszeresen a helyiségeket, fertőtlenítsék a felületeket, a kilincseket, a tollakat” – tanácsolta.

Arra kérte a választási bizottságok tagjait, hogy jól látható helyen függesszenek ki felhívást, amelyben az alapvető higiéniai és járványügyi intézkedések betartására figyelmeztetik az embereket. Mikas kérte, gondoskodjanak arról, hogy csak a megfelelő számú választópolgár legyen egyszerre a szavazóhelyiségben. „Kerüljük el, hogy sok ember legyen egyszerre egy helyen” – mondta Mikas.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Fogytán vannak a COVID-19 elleni vakcinák, az oltási időpontokat elhalasztják
A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak ajánlatos beoltatniuk magukat