A karanténban levők is szavazhatnak, péntekig kell jelentkezniük

A karanténban levők is szavazhatnak, péntekig kell jelentkezniük

Ha a COVID-19 miatt karanténban levő választópolgár szavazni szeretne a szombati (október 29.) összevont választáson, azt legkésőbb péntek (október 28.) délig jeleznie kell. Az önkormányzat által közzétett telefonszámon kell regisztrálnia. A választás napján speciális urnával érkeznek hozzá a választási bizottság tagjai. Akik a karanténban levő személlyel közös háztartásban élnek, szintén kérhetik, hogy otthon szavazhassanak.

A karanténban levő választópolgárnak nem kell azon a címen tartózkodnia, ahol az állandó lakhelye van, de mindenképpen az állandó lakhelye szerinti választási körzetében kell lennie.

A mozgóurnát kérő választópolgárnak meg kell adnia az adatait, az állandó lakhelyét, azt a címet, ahol megtalálják a bizottság tagjai, valamint a telefonszámát, hogy a bizottság a szavazás napján kapcsolatba léphessen vele.

A fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézményben nem lehet speciális szavazást kérni. Az önkormányzat köteles külön helyiséget kijelölni a bizottság azon tagjai számára, akik a karanténban levőkhöz mennek ki.

„A választási bizottság mozgóurnát kiszállító tagjai becsengetnek, vagy telefonon hívják a szavazópolgárt. Ha többszöri csengetés után sem érik el, úgy tekintik, hogy nem hajlandó szavazni – írta weboldalán a belügyminisztérium.

Október 29-én, szombaton tartják az összevont választást. Csak az álladó lakhelyen lehet szavazni. Egy napon választunk polgármestert és önkormányzati képviselőket, valamint megyeelnököt és megyei képviselőket. A szavazóhelyiségek reggel 7-től este 8-ig lesznek nyitva.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet