Ne kattintson rá, vírus! Ismerősöktől érkező hamis üzenetekre figyelmeztet a rendőrség

A közösségi oldalakon ismerősöktől érkező hamis üzenetekre figyelmeztet a rendőrség. Az üzenet egy weboldal linkjét is tartalmazza, erre ne kattintson rá – hívta fel a figyelmet a rendőrség a közösségi oldalán. A csalók így próbálnak bejelentkezési adatokhoz hozzáférni.

Ha ilyen üzenetet kap, semmiképpen ne nyissa meg a linket!

Az üzeneteknek sokkoló tartalmuk van, például: „Te vagy ezen a videón?”, vagy „Nézd, ki szenvedett tragikus balesetet, azt hiszem, ismered”. Majd következik a link, amire kattintani kellene. „Ne tegyék. Ha rákattintanak, a rendszer elvezeti önöket a Facebook ‘bejelentkezési’ lapjára, ahol az e-mail címét és a jelszavát kérik. Ha megadja, a (külföldi) támadó hozzáfér a bejelentkezési adataihoz és átveszi az ellenőrzést a fiók felett, emellett elküldi a sokkoló hírt az összes ismerősének, hogy minél több ember dőljön be a hamis üzenetnek” – részletezte a rendőrség.

A csalók ezzel is próbálkoznak.

A csalók áldozatainak azt ajánlja, hogy azonnal változtassák meg a jelszavukat és figyelmeztessék az ismerőseiket, a profiljukban pedig tegyék közzé a hamis üzenettel kapcsolatos információkat.

A rendőrség emellett kétlépcsős bejelentkezést javasol, a Facebookon be lehet állítani, hogy a jelszó mellett az SMS-üzenetben elküldött kódot is meg kelljen adni. „Ehhez a csalók nem tudnak hozzáférni – csak az ön mobiltelefonjában található meg a kód” – tette hozzá a rendőrség.

  • tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Csütörtökön Kassa megyei útjain is tüntetni fognak a gazdák
A választás napján több mint 6500 rendőr fog felügyelni a közbiztonságra
Az ország keleti és középső részén viharok várhatók