Gárdonyi Géza: (Az) Egri csillagok – a Nagy Nagy Könyv

Gárdonyi Géza: (Az) Egri csillagok – a Nagy Nagy Könyv

A Pósa Lajos Társaság és az egri Bródy Sándor Könyvtár Gárdonyi Géza: Egri csillagok című könyve különleges kiadásának bemutatójára várja az érdeklődőket 2022. november 28-án, hétfőn 17:30 órakor. A rendezvény helyszíne a rimaszombati Csillagház, (Daxner utca 36.).
A könyvbemutatón a szerző életében megjelent négy kiadás szövegváltozatait egy kötetben ismerheti meg a nagyközönség az egri Bródy Sándor Könyvtár és a Dobó István Vármúzeum közös kiadásában. A kötet a helyszínen kedvezményes áron, 35 €-ért megvásárolható és – igény szerint – az ebből az alkalomból készített első napi bélyegzővel pecsételtethető.
Gárdonyi Géza: Egri csillagok című regénye a magyarság egyik legismertebb és legkedveltebb műve. Magyarországon az általános iskola 6. évfolyamán kötelező olvasmány, a harcok helyszíne – az egri vár – Nemzeti Emlékhely.
A 2022-es Gárdonyi Emlékév tiszteletére az egri Bródy Sándor Könyvtár és a Dobó István Vármúzeum pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiumához, “A falak ereje nem a kőben van…” Gárdonyi Géza és az Egri csillagok címmel. A pályázat egyik részeként a szerző életében megjelent Egri csillagok négy kiadásának szövegváltozatait egy kötetben adta ki a két intézmény. A könyv megjelentetésével ezeket a szövegváltozatokat szeretnék megismertetni a nagyközönséggel és azt a tényt, hogy az író a saját maga által kialakított elvek szerint fejlesztette egyik kiadásról a másikra a regény szövegét. A most megjelent reprezentatív kiadványban olvashatjuk a regény 1901-es Légrády Testvérek, valamint az 1905-ös, 1909-es és az 1913-as Singer és Wolfner által megjelentetett kiadásait.
A kötet végén Keller Péter, az író dédunokája és Nagy János Ádám tanulmányát találjuk. Ebben beszámolnak arról, az informatikára épülő technológiáról, amelynek segítségével mondatról mondatra hasonlították össze A Nagy Könyv négy kiadásának szövegeit. A tanulmányban olvashatunk az Egri csillagok születéséről, az író életében megjelent kiadásokról, a szövegváltozatok korábbi elemzéseiről, az író szövegmódosításairól és az összehasonlító technológia lehetőségeiről.
Eger után Rimaszombat a kötetbemutató következő állomása, ahol az érdeklődők előadást hallhatnak az éves program kialakításáról, hátteréről Szalainé Király Júlia, az egri Dobó István Vármúzeum főmuzeológusa, irodalomtörténész, valamint A Nagy Nagy Könyv – (Az) Egri csillagok létrejöttének körülményeiről Tömösközi Péter, a kötet szerkesztőjének tolmácsolásában.
Turay Zoltán könyvtáros az emlékév során beszerzett idegen nyelven megjelent Gárdonyi-művekről, további érdekességekről tart bemutatót. Ehhez kapcsolódtak a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének tagjai is, akik több mint 40 kiadvánnyal bővítették a Bródy Könyvtár Gárdonyi-gyűjteményét. A közösségi könyvtári beszerzés lehetőségeit a szervezet elnöke, Tegdes Egyházi Dóra ismerteti. A bemutatón részletek hangzanak el a kötetből Pósa Judit és Gyurán Ágnes, valamint Tőzsér Istvánné Géczi Andrea és Kelemenné Csuhay Zsuzsanna közreműködésében. Gárdonyi Géza megzenésített verseit Páko Mária és a Mákvirágok adják elő.
  • Rozsnyó-vidék/Pósa Lajos Társaság

Gárdonyi Géza világ körüli útja



Hagyj üzenetet