Adventi kézfogás – a Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programja a Rozsnyói járásban folytatódik

Adventi kézfogás – a Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programja a Rozsnyói járásban folytatódik

Az idő rostáján visszavonhatatlanul követik egymást az évek, s az évszakok. Alig három hónapja tárult fel 110 magyar kiselsős számára a Rozsnyói járásban a tudás, az anyanyelv színes világa, s ma már az adventi készülődés időszakánál tartunk. Az adventi koszorú első gyertyagyújtásának hetében a Magyar Iskolaválasztási Program az iskolakezdőkre, december első hetében pedig az óvodásokra figyel. Amíg az első osztályosok iskolakezdési támogatást: 10 ezer FT ösztöndíjat, addig az észak-gömöri régióban közel 400 óvodás könyvet és csokoládét kap a program keretében.

A Rozsnyói járásban a Rozsnyói Rákóczi Magyar Házban működő Rozsnyó és Vidéke Célalap koordinálja a Magyar Iskolaválasztási Programot. Három év emelkedő beiratkozási létszáma után először számolhatunk be csökkenő adatokról. A célalap adatbázisában 110 kisdiák szerepel, ami 13-al kevesebb, mint az elmúlt tanévben. A  régióból 12 kisdiák vehetett részt a szövetség nyári rendezvényén, az egyhetes Anyanyelvi táborban Sátoraljaújhelyen Kovács Ibolya pedagógus felügyelete mellett. Szeptemberben az iskolakezdőket iskolatáskával támogatta a szövetség, s fennállásának 25. évében a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolája 23-személyes iskolabuszt vehetett át a Rákóczi Szövetség iskolabusz programjának köszönhetően. Rozsnyón az idei tanévben egy református magyar óvodai oktatási intézménnyel ugyan gazdagabb lett a régió, de egy nagymúltú oktatási intézménnyel kevesebb: a kecsői alapiskola bezárta kapuit.

A Rákóczi Szövetség 2004-ben a Felvidéken indította az Iskolai beiratkozási programot, amelyhez rögtön csatlakozott a Rozsnyó és Vidéke Célalap. A szervezet munkatársai a felvidéki városi célalaphálózattal közösen követik a beiratkozási eredményeket, tájékoztatnak, elemeznek és összehasonlítanak. Támogatják a program megvalósítását, oktatással kapcsolatos kiadványok, propagációs anyagok születtek, régiókra lebontott adatbázisok feldolgozására került sor. A program azóta fokozatosan bővült. Odafigyel az óvodákra, s 2017-től az újszülöttekre is. Első könyvem címmel a Gólyahír program keretében az újszülöttek kapják meg a szövetség kiadványát. A program érinti szinte az egész Kárpát-medence magyarok lakta régióit.

A Rákóczi Szövetség arra törekszik, hogy az ösztöndíj átadási ünnepségeken a program támogatói is jelen legyenek. A Fábry Zoltán Alapiskola aulájában november 24-én csütörtökön 9.30 órai kezdettel, a Rozsnyói Rákóczi Magyar Házban csütörtökön 11.00 órától valósul meg az iskolakezdők köszöntése. A magyar házban ez lesz az első közösségi alkalom, amely az épület fűtésrendszerének felújítása után megvalósul. A hat hónapig tartó rekonstrukciót a magyar kormány 23 millió forinttal – 61 500 euróval támogatta.

Palcsó Zsóka, a Rozsnyó és Vidéke Célalap vezetője

fotó: pixabay.com



Hagyj üzenetet