Tanácsok influenzaszezonban: gyakori szellőztetés, fertőtlenítés az iskolában és a munkahelyen

Az influenzaszezonban gyakran kell szellőztetni az iskolákban és a munkahelyeken, ügyelni kell a kézfertőtlenítésre, és a felületeket is gyakran kell fertőtleníteni – javasolja Ján Mikas országos tiszti főorvos. A SZK Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ) a világhálón tette közzé az év 49. hetére vonatkozó tájékoztatóját.

„Tanácsos kerülni a kézfogást, az ölelést, ne nyúljunk az arcunkhoz és a szemünkhöz, ne adjuk kölcsön másoknak a dolgainkat” – mondta Mikas. Ha tüsszentünk, köhögünk, tegyünk zsebkendőt a szánk elé – tette hozzá.

Szájmaszkot viselni nem kötelező az iskolákban, az óvodákban vagy munkahelyeken – mondta Mikas. „Ez az egyén belátásán múlik, különösen, ha a betegség tüneteit kezdi tapasztalni, vagy éppen visszatér a kollektívába, miután felgyógyult” – zárta az országos tiszti főorvos.

Mikas felhívta a figyelmet, hogy a légúti megbetegedés tüneteinek jelentkezésekor otthon kell maradni, nem szabad munkába, iskolába vagy óvodába menni. „Aki beteg, forduljon orvoshoz” – hangsúlyozta.

A szakember ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az influenza ellen a védőoltás a leghatékonyabb védekezés. Ha decemberben beoltatjuk magunkat, hatékony védettséget szerezhetünk akkorra, amikor az influenzaszezon várhatóan a csúcspontján lesz. „Ezen kívül A-, C-, E- és B-, valamint a D-vitamin szedésével lehet erősíteni az immunrendszer” – mondta, és hozzátette, fontos az is, hogy naponta sétáljunk a friss levegőn, és eleget aludjunk.

  • tasr, fotó: pexels.com