December utolsó harmadában csökkent a hótakaró, újra meleg lesz az átmenet az újévbe

A felmelegedés következtében december utolsó harmadában jelentős mértékben csökkent a hótakaró az országban. Ez részben a középhegységekre is vonatkozik – tájékoztatott a közösségi oldalán a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

A hegyeken kívül a magasabb fekvésű völgyekben és völgykatlanokban van még hótakaró, főleg az ország északi és keleti vidékein. „A középhegységekből a december folyamán elég vastag hóréteg gyűlt össze ahhoz, hogy ez ellen tudjon állni a felmelegedésnek” – magyarázták.

„Egyes állomások közül jelenleg Erdőtkán (Oravská Lesná) van egy centiméternyi hó, Svedlérben (Švedlár) három, Podolinban (Podolínec) hat, Garamfőn (Telgárt) tíz, Csorbatón (Štrbské Pleso) pedig tizenegy centiméter vastag a hótakaró. A Hopokon jelenleg 94, a Lomnici-csúcson pedig 89 centiméternyi hó van” – közölte az SHMÚ.

A meteorológusok szerint ismét szokatlanul meleg lesz az átmenet az újévbe. Nappal a hőmérséklet fagypont fölött lesz, ami a hóréteg további olvadását fogja eredményezni. „Mi több, jelentősebb, vagy nagyobb területet érintő havazás egyelőre nem várható” – pontosítottak.

  • tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Ma éjszaka és szerda reggel talaj menti fagyra kell számítani az egész országban
Felhős hétvége: szombaton megváltozik az időjárás, eső várható
Kedden több helyen is 33 Celsius-fokot mértek