Hegernek nem sikerült biztosítania a 76 fős parlamenti többséget, jöhet az előrehozott választás

Hegernek nem sikerült biztosítania a 76 fős parlamenti többséget, jöhet az előrehozott választás

Ha a parlament január végéig nem hoz döntést az előrehozott parlamenti választással kapcsolatban, Zuzana Čaputová államfő kész a jogköreinek megfelelően eljárni. Az államfő azután nyilatkozott erről, hogy kedden sikertelenül zárultak a 76 fős parlamenti többség létrehozásáról szóló tárgyalások – tájékoztatott a TASR hírügynökség.

„Mostantól fogva nyilvánvaló, hogy Eduard Hegernek nem sikerül biztosítania a 76 fős parlamenti többséget. A jelenlegi helyzetben minden erőfeszítésnek arra kell irányulnia, hogy megszülessen az egyetlen értelmes megoldás” – tette hozzá az államfő.

Eduard Heger (OĽANO) megbízott kormányfő kedden bejelentette, lezártnak tekinti a 76 fős parlamenti többség létrehozására irányuló erőfeszítéseket, miután az SaS végleg elutasította. A továbbiakban az előrehozott választásról szóló tárgyalások következnek, Heger őszi időpontot tart reálisnak. Szerdán (január 18.) az OĽANO-val, a Za ľudíval, a Sme rodinával és az SaS-szel akar az időpontról tárgyalni.

A Sme rodina hajlandó támogatni a szeptemberi előrehozott választást is, de továbbra is a júniusi időpontot részesíti előnyben. Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke bejelentette, hogy nem támogatja az előrehozott választást.

  • forrás, fotó: tasr


Hagyj üzenetet