„Ha elmentem a dóm kapuja előtt” – Kassa és az 1918/19-es impériumváltás Laczkó Sándor új filmjének témája

„Ha elmentem a dóm kapuja előtt” – Kassa és az 1918/19-es impériumváltás Laczkó Sándor új filmjének témája

Miképp élték meg a korabeli emberek a trianoni fordulatot? Hogy zajlott az impériumváltás? Milyen volt az átmenet, amely során Magyarország lakóiból csehszlovákiai polgárok váltak? Többek közt ezekre a kérdésekre is keresi a választ Laczkó Sándor új ismeretterjesztő dokumentumfilmje, a „Ha elmentem a dóm kapuja előtt”, amely január 26-án, 19:00-kor lesz látható az M5 televízióban.

Ismeretes és jól dokumentált, mi történt Versailles-ban, Budapesten vagy Párizsban az első világháborút követően, az érintett emberek sorsairól, a bizonytalanságról és a hatalomátadás részleteiről azonban keveset beszélünk.

“Az ötven perces film középpontjában Kassa városa áll és a korabeli emberek bizonytalansága. A trianoni fordulat kapcsán viszonylag sokat tudunk arról, hogy mi történt Versailles-ban, viszont arról kevés szó esik, hogy miképp élték meg ezeket a napokat a korabeli emberek. Az 50 perces dokumentumfilm sorra veszi azokat az eseményeket (az őszirózsás forradalom, a spanyolnátha kirobbanása, a város csehszlovák légiók és a Vörös hadsereg általi megszállása), amelyek megelőzték Kassa Csehszlovákiához való csatolását” – számolt be az alkotásról Laczkó Sándor.

A megszólalók közt van Simon Attila (Fórum Kisebbségkutató Intézet) és Szeghy-Gayer Veronika (SZTA, MTA) történészek, valamint Kedves Gyula hadtörténész. Történelmi áttekintéseiket, kutatásaikat gazdag forrásanyag egészíti ki: életre keltett, térben mozgó fényképek, tucatnyi korabeli újságcikk és archív mozgóképek, melyeket Mihályi Győző és Gál Réka Ágota narrálnak.

A film gyártója a Presstige s.r.o., szakmai partnere a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet, a megvalósulást pedig a Nemzeti Filmintézet támogatta. A bemutatóra január 26-án 19:00 órakor kerül sor az M5 televízióban, ismétlés: január 27-én 12:40-kor.

  • Rozsnyó-vidék/Presstige, fotó: Presstige


Hagyj üzenetet