Ádám almái – a TREPP bemutatkozása Rimaszombatban

2023. február 17-én, pénteken 18.00 órakor a rimaszombati kultúrház színháztermében kerül bemutatásra Anders Thomas Jensen Ádám almái című művének színpadi változata a TREPP független színházi platform előadásában, melynek tagjai fiatal, rendkívül tehetséges szlovákiai magyar színművészek, illetve a Színművészeti Egyetemen tanuló diákok: Melecsky Kristóf, Hostomský Fanni, Szebellai Dániel, Hégli Bence, Katona Eszter, Michal Noga és Ján Cibola. A darabot Rédli Károly rendezte – tájékoztatta portálunkat a rimaszombati VMK.

Anders Thomas Jensen, Oscar-díjas író munkái leginkább a filmvászonról ismertek. A ’90-es években kasszasikert hozó dán filmek forgatókönyveit szinte egytől egyig ő írta. Az Ádám almái Jensen olyan kivételes munkái közé tartozik, ahol ő volt a rendező is, nemcsak a forgató­könyvíró. A történet Ivan Fjeldsted plébániáján játszódik, melyet közmunkára ítélt furcsa emberek közössége lakja. Ivan optimista világnézetével, s rendíthetetlen hitével igyekszik összetartani az itt élőket, így Gunnart, a valaha nőket erőszakoló lecsúszott alkoholistát és Khalidot, a pakisztáni származású benzinkútrablót. Ide érkezik meg a neonáci Ádám, akit Ivan így üdvözöl érkezésekor: „Gonosz emberek nem léteznek. Mi az ilyenekben nem hiszünk.” Ádám 12 hetes közmunkája küldetéséül azt választja, hogy süt egy almás pitét, ám tervének megvalósításánál egyre több akadályba ütközi, s ezeknek köszönhetően a célja is egyre másabb irányt vesz… Kiállni a gonosz mellett a jóval szemben, vagy a racionalitás mellett az elvakultsággal szemben? A józanság mellett a jósággal szemben? Két extrémizmus, két nagyon eltérő és radikális világnézet csap össze a parókia lakói között…

A TREPP előadására jegyek elővételben (5 €) a Tompa Mihály Könyvesboltban illetve online a www.kulturars.sk oldalon kaphatók. Az előadás fő támogatója a Kisebbségi Kulturális Alap. A szervezők és az előadók minden érdeklődőt szeretettel várnak.

  • Rozsnyó-vidék/Rimaszombati VMK

Forrás: vmk

Related Posts

32. alkalommal rendezik meg a nyári egyetemeket Rimaszombatban és Komáromban
A legnagyobb slágerektől és mulatós daloktól lesz hangos Csáb – a 240 éve született Szeder Fábiánra is emlékeznek
Trópusi lepkéket figyelhetünk meg a betléri kastély parkjában