A parlament eltörli a közszolgálati tévé és rádió üzembentartási díját

Eltörlik a közszolgálati tévé és rádió üzembentartási díját. A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) legfőbb bevételi forrása ezentúl az állami költségvetésből igényelhető támogatás lesz. A módosítást eredetileg még decemberben fogadta el a parlament. Zuzana Čaputová államfő ezt követően megvétózta a módosítást, a parlament azonban pénteken ismételten elfogadta azt – adta hírül a TASR.

„Javasoljuk az RTVS közszolgálati szolgáltatásáért fizetett, ún. üzembentartási díj eltörlését, amelyet az állami költségvetésből igényelhető támogatás vált fel a törvény által meghatározott összegben. Ezt évente valorizálják majd az infláció mértékétől függően” – magyarázták a módosítás kidolgozói. Az üzembentartási díj beszedését igazságtalannak és etikátlannak tartják, mivel arra kötelezi a polgárokat, hogy attól függetlenül támogassák a közszolgálati médiát, hogy igénybe veszik-e az általa nyújtott szolgáltatásokat vagy sem.

Az RTVS fő bevételi forrása az állami költségvetésből igényelhető támogatás lesz, amelyet évente megkap a kiadások térítésére, illetve a közszolgálati tévé- és rádióadások biztosítására.

A módosítás 2023. július 1-től lép hatályba.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

2023-ban több mint 6000 euró a parlamenti képviselők havi fizetése
Törvényjavaslat: elkülönítve kell majd árulni a piacon a saját árut és a felvásárolt termékeket
A parlament elfogadta az előrehozott választáshoz szükséges alkotmánymódosítást