Feleségek felesége – zenés pódiumműsor Szendrey Júlia emlékére

Feleségek felesége – zenés pódiumműsor Szendrey Júlia emlékére

A Pósa Lajos Társaság következő Légy Lámpás estje Szendrey Júlia különleges személyének állít emléket. A Feleségek felesége című zenés pódiumműsort Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek, valamint Csörsz Rumen István zenész előadásában 2023. március 24-én, pénteken 18:00 órától láthatja a közönség a rimaszombati Csillagházban (Daxner utca 36.). 

A jelmezes, színházi megformálásra törekvő összeállítás gerincét a nagy magyar múzsa naplórészletei és versei adják Tallián Mariann előadásában (Bármerre nézek, Gondolatim, érzeményim, Élni vagy meghalni), melyre reflektálnak a férj, Petőfi Sándor Úti levelek részletei és Júliához írt versei Lázár Balázs tolmácsolásában (Reszket a bokor, mert…, Szeptember végén, Minek nevezzelek? Azokon a szép, kék hegyeken túl).

Ezt színesítik, egészítik ki a kortársak feljegyzései, korabeli újságcikkek, kordokumentumok. A műsorban elhangoznak még Szendrey Júlia saját, egykorú dallamokra írt népies műdalai, Petőfi énekelt versei (többek között Arany János megzenésítésében), illetve néhány hangszeres dallam az 1840-es évek magyar társasági zenéjéből Csörsz Rumen István énekhangján, gitárkíséretében.

A produkció a kort megidéző látványvilágban, a zene és az irodalom egységében hozza közelebb hozzánk Szendrey Júlia egyéniségét, mely párhuzamban van a kor szabadságvágyával. A modernkori nő magyar úttörője példát állít elénk jellemével és bátorságával – ismertették az előadás eszmeiségét és részleteit a szervezők.

  • Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet