„Nem mindennapi beszélgetések” – Dél-Szlovákia emlékezetét rögzíti a Fórum Kisebbségkutató Intézet

„Nem mindennapi beszélgetések” – Dél-Szlovákia emlékezetét rögzíti a Fórum Kisebbségkutató Intézet

A somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet évek óta nagy hangsúlyt fektet a Dél-szlovákiai emberek életútjainak visszaemlékezésére. A kutatás célja, hogy a huszadik század eseményeit és az ahhoz tartozó személyes történeteket részletesen dokumentálja. A „Nem mindennapi beszélgetések” című projektum ezért kétfajta médiumra, hang-, ill. audiovizuális formában is rögzíti a visszaemlékezőket – tájékoztatta portálunkat az intézet. 

Kőrös Zoltán, a projektum vezető munkatársa 2022-ben negyven mélyinterjút készített, Laczkó Sándor vezezetésével pedig nyolcat videóra is rögzítettek. Az interjúkból készült ízelítők az intézet YouTube oldalán tekinthetőek meg.

Jövőbiztos formátumban raktározzuk el ezeket a beszélgetéseket, hogy száz év múlva is felhasználhatóak legyenek“ – mondta Laczkó Sándor, az audiovizuális tartalomért felelős rendező.

A Fórum Kisebbségkutató Intézet hosszútávú céljai közé tartozik a szlovákiai magyarok kollektív emlékezetének gyűjtése, összegzése és archiválása. Az elmúlt évek alatt rögzített több ezer órányi beszélgetés az intézet székházában kutatható.

Miért fontos az elbeszélt történelem? Miben különbözik a levéltári kutatástól? Elmondja Kőrös Zoltán a Bagoly mondja c. podcast műsorában.

Jelenleg is zajlik az interjúk rendszerezése. Az első tárgyszavakkal ellátott lista már idén megtekinthető lesz az adatbank.sk oldalon” – mondta Kőrös Zoltán, a program vezető munkatársa.

A kutatók ezúton is kérik az olvasók segítségét! Ismernek olyan 1938-as vagy idősebb korosztályú visszaemlékezőket, akik hajlandóak megosztani emlékeiket (elsősorban az 1938 és 1968 között átélt eseményekről: világháború, hontalanság évei, szocializmus)? Kérem jelezzenek a 0904 925 858 telefonszámon, ill. zolo.koros@gmail.com e-mail címen!

A kutatási program a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

  • Rozsnyó-vidék/FKI


Hagyj üzenetet