Húsvéti koncert Rimaszombatban: Vox humana – Emberi hang

2023. április 11-én, kedden, 18.00 órától a rimaszombati római katolikus templomban húsvéti koncertet szerveznek, melyen középkori és reneszánsz dalok hangzanak el korabeli hangszereken három magyarországi művész előadásában. Király Nóra gótikus hárfán, Szászvárosi Sándor viola da gambán, Nagy Csaba pedig lanton játszik.

Az autentikus népzenei és klasszikus zenei alapokkal rendelkező Király Nóra Európa középkori és korai reneszánsz zenéjének kiváló előadójaként számos országban fellépett már, csakúgy, mint Szászvárosi Sándor, aki rendszeresen koncertezik Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Portugáliában, Németországban és Csehországban. A Budapesti Zeneakadémián és a Debreceni Egyetemen kamarazenészi és csellóművészi diplomát szerzett előadó Bécsben és Lipcsében szakosodott viola da gambára, s nevéhez fűződik a magyarországi alap- és középfokú gambaoktatás beindítása. A trió harmadik tagja, Nagy Csaba a Kodály Zoltán Konzervatóriumban és a Pozsonyi Zeneművészeti Egyetemen végezte tanulmányait, s ma már több régi zenei formációval (Vivaldi Ensemble, Custor Consort, Orlando Énekegyüttes, Liszt Ferenc Kórustársaság, Budapest Bach Akadémia) is együttműködik.

Több száz év választ el minket a középkor és a reneszánsz emberétől, ám alapjaiban ma is hasonlóan érez és szeret az ember, hasonlóan gondolkozik az életről és a halálról, vagy az örökkévalóságról. A Vox humana – Emberi hang” címet viselő koncerten középkori és reneszánsz táncokhoz, fohászokhoz és szerelmi vallomásokhoz komponált melódiák és dalok hangzanak el. A koncert a Rimaszombati Zenei Tavasz rendezvénysorozat része, melynek fő támogatói a Kisebbségi Kulturális Alap és a Szlovák Művészeti Alap.

  • Forrás: vmk

Related Posts

A papírtól a könyvig – továbbképzés könyvtárosok, pedagógusok, művészek, kézművesek részére
Magyar nyelvű vetítésekkel várja a nézőket a rimaszombati amfiteátrum
Feleségek felesége – zenés pódiumműsor Szendrey Júlia emlékére