Rövidebb ideig lesznek nyitva a sürgősségi rendelők

A legújabb javaslat szerint csak 20 óráig fognak működni a gyerekeket és felnőtteket ellátó sürgősségi rendelők. A gyermeksürgősségi osztályokat is átszervezik. A döntés az egészségügyi minisztérium javaslata alapján született, amit egyebek között azzal indokoltak, hogy kevés a gyermekorvos, és túlterheltek az egészségügyi dolgozók. Az intézkedésről kedden tájékoztatott Michal Palkovič egészségügyi miniszter.

„Javasoljuk a sürgősségi rendelők (APS) működési idejének lerövidítését, 22 óra helyett 20 óráig fogadnák a betegeket. Ez összhangban van a gyógyszertárak nyitvatartásával, és természetesen a Munka Törvénykönyvével is, amely kimondja, hogy nem lehet 15 órán keresztül, folyamatosan dolgozni” – mondta a miniszter, és hozzátette, szeptemberben vagy a jövő év elején léphet életbe a változás.

A tárca javasolja azt is, hogy három szakaszban csökkentsék a gyermekgyógyászati ambulanciák számát. „Néhány már idén nyáron megszűnik, a legtöbbre egy év múlva kerül sor” – magyarázta Palkovič. 54-ről 40-re csökkentenék ezek számát. „A végleges szám csak a jövő év második felében lesz ismert” – mondta a miniszter.

A változtatásokra a gyerekek egészségügyi alapellátásának megőrzése céljából van szükség – tájékoztatott Elena Prokopová, a minisztérium gyermekgyógyászati alapellátásért felelős vezető szakértője. Prokopová utalt a gyermekorvosok és a körzeti orvosok átlagéletkorára. „Mindkét szakterületen az orvosok közel fele nyugdíjas korú” – mutatott rá.

A szakember elmondta, a javaslat nem arra irányul, hogy a sürgősségi rendelőkből a kórházakba irányítsák a betegeket. „Teljesen más a helyzete annak a páciensnek, aki a sürgősségi járóbetegeket ellátó rendelőbe tartozik, és más azé, aki a sürősségi osztályra” – tette hozzá Prokopová. Palkovič jelezte, hogy erről a kérdésről egyeztetni fog a Szlovákiai Kórházak Szövetségének, az Orvosi Szakszervezetek Szövetségének és az Állami Kórházak Szövetségének képviselőivel is.

  • forrás: tasr, fotó: facebook.com/MinisterstvoZdravotnictvaSR

Related Posts

Az egészségügyi tárca nem tervezi a gyógyszerek patikán kívüli árusításának engedélyezését
Kevés a gyermekorvos Kassa megyében, sürgősségi osztályokat szüntetnének meg
Az influenzajárvány miatt hosszabb ideig kell várni az orvosi rendelőben