A szavazás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe

A szeptemberi parlamenti választás előtt két nappal, szeptember 28-án 48 órás kampánycsend lép életbe. Tilos lesz a kampánytevékenység és a választási felmérések nyilvánosságra hozása, egészen a szavazóhelyiségek bezárásáig.

A választási kampány szeptember 28-án éjfélkor ér véget, azt követően tilos kampánytevékenységet és ellenkampányt folytatni. A törvény megsértéséért 30 ezertől 300 ezer euróig terjedő bírság szabható ki, a médiára pedig 1000-től 10 ezer euróig terjedő bírság, ha információkat közöl a jelöltekről.

A törvény szerint minden választás előtt kampánycsend lép életbe, a szavazás napja előtt 48 órával, a szavazóhelyiségek bezárásáig.

Szintén tilos választási közvélemény-kutatásokat közzétenni a szavazás napja előtt 48 órával, a szavazóhelyiségek bezárásáig. A választás napján exit poll felméréseket lehet végezni a szavazóhelyiséget elhagyó választók körében. Eközben tilos a szavazók befolyásolása és a szavazás menetének megzavarása.

A legutóbbi, 2020-as parlamenti választás előtt hosszabb, kéthetes moratórium vonatkozott a felmérések közzétételére. Ezt 2021 végén változtatta meg a parlament, és ismét 48 órás tilalmat vezetett be.

  • forrás, fotó: tasr

Related Posts

Szavazzon, hogy a Franciska-szobor nyerje el a felújítási támogatást!
A gombaszögi Andrássy-kúria is harcba szállt az Év műemléke díjért
Kormányalakítás: memorandumot írt alá a Smer, a Hlas és az SNS