130 éve nyitották meg a rozsnyói zsinagógát, ma már hiába keresnénk a városban

Az egykori rozsnyói zsinagógához, melyet 1892-1893-ban épített az elismert rozsnyói építész, Szilvássy Nándor, több évforduló is kapcsolódik.

Miután 1890-ben a várost sújtó tűzvészben megsérült a zsidó imaház, a zsidó közösség a zsidó lakosság növekvő létszáma miatt úgy döntött, reprezentatív, modern zsinágógát építenek Rozsnyón – ami imaház, találkozóhely, a zsidó vallási összejövetelek és az oktatás helyszíne is egyben. Az épület alapkövét 1892. július 11-én tették le. A kétszintes, szakrális központi térrel ellátott, historizáló stílusú tégla épület több mint egy évig készült. 1893. augusztus 29-én a főispán és a város polgármesterének jelenlétében ünnepélyesen megnyitották a zsinagógát a Berzéti utcában (ma Šafárik utca). Az ún. Horváth-kertben állt 65 évig. A második világháború után azonban az elhagyott épület bútorraktárként szolgált, és ahogyan a rozsnyói levéltárban őrzött városi krónikából kiderül: „1958-ban erősen megváltozott a Šafárik utca képe. Lerombolták a zsidó imaházat…“

A zsinagógát a szegedi Kunfalvi Nándor tervei alapján építtette Szilvássy Nándor (1855 ? – 1913. január 6.) rozsnyói építész. A 19. és 20. század fordulóján számos további épület építője volt Rozsnyón és környékén, amelyek közül néhány már nem létezik. Hírnevét a Kósa-Schopper kórházként is ismert régi rozsnyói kórház hatalmas épületének megépítésével alapozta meg, amit 1887-ben nyitottak meg. Egyik legsikeresebb építészeti alkotása a budapesti Weininger Ferenc tervei alapján 1904-1905 között épült rozsnyói református templom volt.

A rozsnyói téglagyár híres építőjének és tulajdonosának, Szilvássy Nándornak a tulajdonában volt az a tornyos villa is, ami máig áll a város déli részén, nem messze a helytől, ahol valaha a téglagyár állt, amit Szilvássy 1912-ben építtetett, és amelyben állítólag naponta 10-15 000 téglát gyártottak.

2023-ban a ma már nem létező rozsnyói zsinagógával kapcsolatban három évfordulóra is emlékezünk – ünnepélyes megnyitásának 130., lerombolásának szomorú 65. évfordulójára, és nem utolsó sorban a rozsnyói születésű Szilvássy Nándor, a zsinagóga építője halálának 110. évfordulójára.

  • Sylvia Holečková, Rozsnyói Bányászati Múzeum
  • ford.: Prékop Ivett

Források:

Tököly, G.: Ki kicsoda Rozsnyón. MÉRY RATIO, Somorja, 1999

SZK Belügyminisztériuma, a Kassai Állami Levéltár Rozsnyói Levéltára, Rozsnyó város krónikája

1. Rozsnyói zsinagóga, 1907. Forrás: Kardos L.

2. A rozsnyói zsinagóga a lerombolása előtt, 1958. Forrás: Kardos L.

3. A Szilvássy villa, 1903. Forrás: Lázár M.

4. A Szilvássy család sírköve a rozsnyói temetőben. Forrás: Rozsnyói Bányászati Múzeum fotóarchívuma

Related Posts

Csütörtökön zárva lesz a városi hivatal
Kerékpáron a baglyok nyomában – múzeumi tábor gyerekeknek
Szeptember 13-án kezdődik a háromnapos Rozsnyói Vásár