Az átlagosnál melegebb az ősz első hónapja

Az átlagosnál melegebb az idei ősz első hónapja – derül ki a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) 37. heti értékeléséből, amelyet a közösségi hálón tett közzé az intézet.

Szeptember 7. és 13. között többször is mértek 30 Celsius-fokos, vagy annál is magasabb hőmérsékletet.

„Egyes meteorológiai állomásokon rekordszámú trópusi napot regisztráltak idén szeptemberben” – tette hozzá az SHMÚ.

Több napon is forróság volt szeptemberben, például a privigyei (Prievidza) meteorológiai állomáson (6 trópusi nap), a garamszentkereszti (Žiar nad Hronom – 6 trópusi nap) és a véglesi (Vígľaš-Pstruša – 5 trópusi nap) meteorológiai állomáson. Nyitrán megdőlt az 1973 és 2016 közötti évek trópusi napjainak rekordja. Akkor 5 trópusi nap volt, szeptember 17-én ez megdőlt.

„2016-ban Nyitrán szeptemberben pontosan ugyanazokon a napokon volt megszakítás nélkül forróság, mint idén” – tájékoztatott a SHMÚ, és hozzátette, a trópusi napok rekordja Mohiban (Mochovce) is megdőlt, ahol 2008-ban, 2012-ben és 2016-ban négy, az átlagosnál melegebb napot regisztráltak.

A meteorológiai intézet tájékoztatása szerint jelenleg az ország nagy részén nem fenyeget a szárazság veszélye. „Kezdődő vagy mérsékelt szárazság Közép-Szlovákiában és az ország legkeletibb területein fordul elő szórványosan” – közölte az intézet, és hozzátette, ez legfeljebb az ország területének 7,5 százalékát érinti.

A csapadékhelyzet normális, az SHMÚ tájékoztatása szerint az elmúlt 90 napban Garamszentkereszten volt a legnagyobb a csapadékhiány (mínusz 99 milliméter), Szliácsfürdőn (Sliač) mínusz 98 milliméter, Zsigárdon (Žihárec) pedig mínusz 95 milliméter. Poprádon többletcsapadékot regisztráltak (plusz 137 milliméter), ugyanez a helyzet Rimaszombatban plusz 94 milliméterrel és Mezőlaborcon (Medzilaborce) plusz 93 milliméterrel.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Kedden több helyen is 33 Celsius-fokot mértek
Aggteleki Nemzeti Park: Barlangtúrák indulása az utószezonban
Meteorológiai intézet: Az idei az eddigi legmelegebb őszök egyike volt