Állandó képzőművészeti tárlattal és interaktív műteremmel gazdagodott a felújított Galéria

Állandó képzőművészeti tárlattal és interaktív műteremmel gazdagodott a felújított Galéria

A Rozsnyói Bányászati Múzeum, Kassa megye kulturális intézménye a néhány hónapos felújítást követően január 23-án 16:00 órától ünnepélyesen bemutatja az Otvorená galéria (Nyitott Galéria) elnevezésű projekt eredményeit. A látogatókat egy új képzőművészeti tárlat is várja. 

A projekt az Integrált Regionális Operációs Program keretében nyújtott több mint 130 ezer eurós vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően valósult meg. A projekthez szükséges önrészt Kassa Megye Önkormányzata biztosította.

A projekt keretében a múzeum dolgozóinak legfőbb szándéka az volt, hogy növeljék a Galéria épületének mint kulturális intézménynek a fenntarthatóságát és ellenállóképességét. További cél biztosítani a kulturális örökség magas színvonalú bemutatását, elsősorban a földszinti helyiségek felújításával és a régióbeli alkotók állandó képzőművészeti tárlatának kialakításával. Ugyanígy nagy hangsúlyt fektettek a Galéria látogatói és alkalmazottai kényelmének és higiéniai biztonságának növelésére – tájékoztatta portálunkat az intézmény.

A Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájának másik újdonsága a teljesen felszerelt interaktív műterem, ahol a múzeumpedagógusok könnyebben bemutathatják a művészeti témákat minden korosztályból érkező érdeklődőknek. A projekt folyamán a múzeumosoknak sikerült biztosítani az elektromos vezetékek és a világítás teljes cseréjét az előcsarnokban és a műteremben. Tökéletesítették a beltérben a levegő párátlanítását és szellőzését szolgáló rendszert. A Galéria látogatói minden bizonnyal értékelni fogják a modern hangosítóberendezést vagy az új felfüggesztőrendszert is a kiállítótermekben – számoltak be az eredményekről.

“A Galéria már régóta nemcsak a képzőművészet bemutatásának funkcióját tölti be. Találhatunk itt tematikus kiállításokat, fotókiállításokat, térbeli installációkat… Nem utolsósorban a Galéria a kikapcsolódásnak, az új inspirációk szerzésének és a hasonló érdeklődésű emberekkel való találkozásoknak a helyszíne is” – nyilatkozta Mgr. Kristína Pakesová, PhD., a múzeum kurátora. A projekt része volt az akadálymentesítés is, a székes lift lehetővé teszi, hogy a mozgáskorlátozott látogatók is megtekinthessék a kiállításokat a Galéria minden helyiségében.

  • Prékop-i, Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet