A gombaszögi Andrássy-kúria megmenekült az enyészettől – múzeum létesül benne

A gombaszögi Andrássy-kúria megmenekült az enyészettől – múzeum létesül benne

A gombaszögi Andrássy-kúria felújítását is magában foglaló projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program (www.skhu.eu) keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A szlovákiai fél a Sine Metu Polgári Társulás és a Hamelli kertészet voltak, partnerük pedig Szilvásvárad önkormányzata. A pályázat két fő partnerét ősidőkre visszatekintő közös múlt köti össze, amely az utóbbi időkben sajnos feledésbe merült. Ennek újjáélesztése és a szélesebb közönségnek való bemutatása, valamint a régió turizmusának fejlesztése voltak a kitűzött célok között.

A határon átnyúló együttműködés specifikus célja a kulturális örökség védelme és fejlesztése az érintett területeken, Szilvásváradon az Orbán-ház, Gombaszögön az Andrássy-kúria és a hozzá tartozó intézőlak – valamennyi műemléképület – menekült meg az enyészettől. Az Orbán-ház és az Andrássy-kúria múzeumként várják majd az oda látogatókat, az intézőlakban szálláshelyek és kávézó nyílt – tájékoztatta portálunkat Borka Péter a Sine Metu Polgári Társulás nevében.

Az Andrássy-kúria régészeti feltáráson, falvizsgálaton is átesett, ezek alapján derült fény arra, hogy a kúria már az Andrássyak gombaszögi vállalkozása előtt épülhetett, egy 16. századi épületet alakítottak át kúriává. Az épület rendkívül rossz és elhanyagolt állapotban volt, ugyanúgy, mint a tőle párszár méterre álló valaha volt Andrássy-vaskohó, mely sajnos már menthetetlen volt, s a Szlovák Műemlékvédelem nemes egyszerűséggel kihúzta a műemlékek jegyzékéből.

A Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program projektjének köszönhetően a kúria és a hozzá tartozó intézőlak elkerülhette, hogy hasonló sorsra jusson, teljeskörű renováláson estek át. A kúriában restaurálták az átépíttető, Joó János 1764-es plafonstukkóját, emeletét és pincéjét is, visszakapta eredeti falfestéseit.

A kúria mellett elterülő pálos kolostorrom sokéves ásatási anyaga kerül itt kiállításra, sőt, egy igazi különlegeség is helyet kapott itt. Az ásatás során mázas kályhacsempe töredékek tucatját megtaláló régészek a csempedarabokat egymáshoz illesztve azonosították azokat, Éliás Ádám szobrász műhelyében újragyártotta azokat az eredetik alapján. A kúria nagytermében újjászületett ez az 500 éves cserépkályha is – számoltak be a projekt megvalósítói.

A „Határon átnyúló együttműködés az elfeledett partnerség felélesztésére Gombaszögön és Szilvásváradon„ (SKHU GO&SZI) elnevezésű projekt során a Sine Metu Polgári Társulás és partnerei – Szilvásvárad Község Önkormányzata, Hegyvidéki OUTDOOR programszervező iroda és a HAMELLI kertészet – együttesen 1 454 302,88 € támogatást nyertek el az ERFA-tól. Ebből a Sine Metu Polgári Társulás, mint fő partner 816 000 €-t jegyez.

A projekt záró eseményre Gombaszögön 2023.05.30-án 10 órakor került sor, ahol bemutatták a felújított épületeket. A gombaszögi völgy és Szilvásvárad Önkormányzata szeretettel vár minden látogatót, akik saját szemükkel szeretnék látni, ahogy a két település múltja megelevenedik.

  • Rozsnyó-vidék/Sine Metu Polgári Társulás


Hagyj üzenetet