11 jelölt indul a márciusi államfőválasztáson

11 jelölt indul a márciusi államfőválasztáson

Összesen 11-en indulnak a közvetlen elnökválasztáson, ábécésorrendben Andrej Danko, Patrik Dubovský, Forró Krisztián, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini és Róbert Švec. Éjfélkor járt le a határidő, addig lehetett leadni a jelöléseket a parlamenti iktatóban – számolt be Bumm.sk hírportál a TASR-t nyomán.

Matovič, Dubovský és Pellegrini minimálisan 15 parlamenti képviselő támogatásával indul a választáson, a többi jelölt, Danko, Korčok, Kubiš, Forró, Kotleba, Náhlik, Švec és Harabin legalább 15 ezer támogató aláírást gyűjtött.

A házelnök eddig Danko, Korčok, Forró, Náhlik, Pellegrini és Harabin jelölését fogadta el. „Az erre a célra létrehozott parlamenti bizottság a leadást követően 14 napon belül ellenőrzi, hogy Kubiš, Kotleba, Švec, Matovič és Dubovský jelölése teljesíti-e a törvényi feltételeket” – tájékoztatott a parlamenti iroda.

Az utolsó nap leadott jelöléseknél tehát a végső határidő erre február 13-a.

A törvény értelmében a posztért olyan 40 évnél idősebb szlovák állampolgár indulhat, akinek Szlovákiában van az állandó lakhelye. Elnökjelöltet állíthat a parlamenti képviselők legalább 15 fős csoportja, illetve a lakosok, legalább 15 ezer választópolgár aláírásával.

Az elnökválasztás első fordulója március 23-án, szombaton lesz. Az esetleges második fordulóra április 6-án kerül sor. Zuzana Čaputová köztársasági elnök mandátuma 2024. június 15-én lejár. Čaputová nem indul újra a tisztségért. Az elnökválasztási kampány már megkezdődött, a jelöltek félmillió eurót költhetnek. A választás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe.

  • forrás: bumm.sk, fotó: tasr


Hagyj üzenetet