Változás, megújulás és benne a pedagógus szerepe – lezajlott a 29. országos pedagógustalálkozó

Április utolsó hétvégéjén zajlott a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Országos Találkozója, melyet a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége 29. alkalommal szervezett meg Rozsnyón. A pedagógustalálkozó idén is helyet adott a tapasztalatcserének, a jó gyakorlatok megosztásának, inspirációgyűjtésnek és baráti találkozásoknak, miközben a résztvevők tartalmas előadásokat hallhattak az oktatásügyet érintő változásokról, benne a pedagógusok megváltozott szerepéről és feladairól, megvitatták, körüljárták, hogyan épül be a reform a mindennapi pedagógiai munkába.

A szakmai konferencia résztevevőit és vendégeit Hack László, az SZMPSZ alelnöke, Rozsnyó város vezetése nevében pedig Michal Drengubiak polgármester-helyettes köszöntötte szombat reggel a városháza kongresszusi termében. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár üzenetét Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője tomácsolta.

„A változások kulcsszereplője: a pedagógus”

Az idei téma kijelölése nem légből kapott, hiszen az okatatási rendszerek szerte a világban változnak, és a változás szele Szlovákiát is elérte. Kiemelt fontosságúvá vált a tartalmi megújulás, amely nem csupán az ismeretek frissítését jelenti, hanem az oktatási módszerek és eszközök átalakítását is” – ismertette a konferencia központi témáját bevezetőjében Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke.

Az idei találkozó középpontjában a pedagógus áll, mint a hazai pedagógiai reformfolyamat egyik kulcsszereplője. A konferencia remek lehetőséget kínál számunkra, hogy jobban megismerkedhessünk azzal az új szemléletmóddal, mely elsőként az alapfokú oktatást hivatott megreformálni” – tette hozzá, hangsúlyozva az együttműködés, az összefogás, egymás támogatásának fontosságát az oktatást is elérő, egyre növekvő és sürgető kihívásokkal szemben.

K. Nagy Emese, a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének főigazgatója előadása bevezetőjében a 21. század munkavállalóit érintő kihívásokról, az iskolából kilépő fiatalokkal szemben támasztott elvárásokról beszélt, majd ehhez kapcsolódóan a változásokat segítő pedagógiai kultúra jegyeiről, a szakmai autonómiáról, szabadságról, felelősségvállalásról, döntéshozatalról és a szakmai fejlődésről szólt.

A pedagógusok egyéni tanulásának, szakmai fejlődésének, a szervezeti tanulásnak az újraértelmezéséről, gyakorlatáról és stratégiáiról tartott előadást Kopp Erika, a budapesti ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara és a komáromi Selye János Egyetem docense, aki hosszú ideje iskolafejlesztőként is tevékenykedik.

A résztvevők nagy tapssal jutalmazták Vladimír Burjan, a Dobrá škola polgári társulás igazgatójának, a szakmai folyóirat főszerkesztőjének tartalmas, gyakorlati példákkal színezett előadását a pedagógusok küldetésének, feladatainak és szerepeinek változásairól. Történelmi kontextusba helyezve beszélt többek között arról, milyen tényezők hatnak a pedagógusi hivatást végzőkre, milyen a társadalmi helyzetük, státuszuk hazánkban, összehasonlítva más országokkal, iskolarendszerekkel. Felvázolta azt is, milyen kihívásokkal néz majd szembe a jövőben a pedagógustársadalom.

Az előző előadások témáihoz kapcsolódott Štefan Porubský, a Besztercebányai Bél Mátyás egyetem tanára, aki előadásában azt járta körül, mi a pedagógus szerepe a kurrikulumfejlesztésben, annak vajon alakítója vagy végrehajtója-e a tanár? Elemezte a tanítás és tanulás folyamatának átértelmezését, és beszélt a kurrikulum tágabb értelmezéséről is.

A környékbeli iskolák tanulói Petőfi Sándor verseihez készítettek ötletes, változatos illusztrációkat. A találkozó kísérőrendezvényeként a pedagógusok felkeresték a városháza 1. emeleti galériájában a szebbnél-szebb alkotásokból álló, Petőfi 200 című képzőművészeti kiállítást, melyet a Rozsnyói Református Iskolaközpont szervezett, koordinátora Ambrus Irén volt.

A délután folyamán a résztvevők különböző szakmai műhelyekben vitatták meg a pedagógusok tanulásának és szakmai fejlődésének lehetőségeit, módjait, az iskolavezetők változáshoz szükséges attitűdjeit és kompetenciáit, valamint az együttműködés fontosságát a sikeres pályakezdésben.

Pedagógustalálkozó: kiosztották a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége díjait

A szombati nap hagyományosan a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége díjainak és a Felvidéki Magyar Pedagógus Díj ünnepélyes átadásával zárult.

A kétnapos pedagógustalálkozó vasárnap az előző napi műhelyfoglalkozások összefoglalóival, majd Tratnyek Magdolna, a pécsi Innovatív Pedagógiai Műhely vezetőjének „A pedagógusok személyes és szakmai önismeretének fejlesztési lehetőségei” című előadásával folytatódott.

Fodor Attila, a komáromi Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója vezette a „Változni és változtatni” című pódiumbeszélgetést, melynek résztvevői Berta Tünde (Selye János Egyetem, Innovatív Oktatásért Intézet, Komárom), Kerekes Beáta (Búcsi Óvoda, SZMPSZ Országos Óvodapedagógiai Társulás), Priskin Zoltán (Czuczor Gergely Alapiskola, Érsekújvár), Szabó Tömöl Gabriella (Dénes György Alapiskola, Pelsőc, Pedagógustámogató Központ, Rozsnyó) és Tóth Gábor (Marianum Egyházi Iskolaközpont, Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet, Komárom) voltak.

A zárszót idén is Tamás Erzsébet, az SZMPSZ Rozsnyói Területi Választmányának elnöke tartotta, majd Fekete Irén, a pedagógusszövetség elnöke köszönt el a résztvevőktől, jelezve, hogy jövőre kerül sor a pedagógustalálkozó 30., jubileumi évfolyamára.

A találkozó ebben az évben is Czabán Samu szobrának megkoszorúzásával ért véget.

További képekért kattintson Facebook-oldalunk albumaira!

  • szöveg, fotó: Prékop Ivett, Rozsnyó-vidék

Related Posts

Csütörtökön zárva lesz a városi hivatal
Szeptember 13-án kezdődik a háromnapos Rozsnyói Vásár
Július a Rozsnyói Bányászati Múzeumban