Tartalmas előadások és workshopok zajlottak a Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciáján

2024. június 2-3. között Csongrádon idén is megrendezésre került a Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciája az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Csemegi Károly Könyvtár közösen szervezésében, melyen magyarországi, szerbiai, ukrajnai, szlovákiai, romániai, horvátországi és szlovéniai könyvtárosok vettek részt. A magyar könyvtárosok szakmai találkozója ez a két nap, amelynek hatalmas jelentősége van határon innen és túl is.

Az előző évekhez hasonlóan a határon túli magyar könyvtárosok, s így a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (SZMKE) tagjainak részvételét a szervezők biztosították. Az SZMKE-t idén 7 könyvtáros képviselte: Páldi Tímea (Dr. Buga László Községi Könyvtár, Ebed), Kocskovics Reczai Lilla (Szinnyei József Könyvtár, Komárom), Bodor Tímea, Boholy Bató Judit, Herczeg Rita, Pál Diána (Matej Hrebenda Könyvtár, Rimaszombat) és Pethő Andrea (Szlovák Tudományos Akadémia Központi Könyvtára, Pozsony).

A konferencia vasárnap a CSUPA-KÉP könyvek című kiállítás megnyitásával kezdődött a Csemegi Károly Könyvtárban. A kiállítás a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Galéria és a Bródy Sándor Könyvtár közös kiállítása, melyet Tőzsér Istvánné Géczi Andrea a Bródy Sándor Könyvtár igazgatója nyitott meg. Ezt a Sztorivarázslók – silent book foglalkozás követte.

A szakmai konferenciára június 3-án került sor a Polgármesteri Hivatal Dísztermében dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nyugalmazott főigazgatója elnökletével. Az egybegyűlteket köszöntötte Bedő Tamás, Csongrád város polgármestere és Tőzsér Istvánné az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke.

Az idei konferencia – csakúgy, mint a korábbiak – rendkívül izgalmas előadásokban bővelkedett.

Az előadássorozatot Nyáry Krisztián irodalomtörténész nyitotta meg Így szerettek ők – tudományos stand-up című előadásával. Ezt egy nagyon aktuális téma követett az internetes bűncselekményekről Dr. Baracsi Katalin, internetjogász előadásában, Rövid szünetet követően Liebhauser János, a szekszárdi Illyés Gyula Könyvtár igazgatója előadása hangzott el Zöldkönyvtári körkép –kórkép címmel. Ezt követően a kishegyesi és a bácsfeketehegyi új könyvtárépületet, valamint annak rendezvényeit mutatták be Csordás Katalin és Szlávity Tünde könyvtárosok. Majd Nagy Emese a topolyai könyvtár programjait ismertette, különös tekintettel a névadójuk, Juhász Erzsébet emlékezetéhez kapcsolódó gyermek- és ifjúsági programokra. Az előadássorozatot Hicsik Dóra, az Országos Széchényi Könyvtárból a készülő Kárpát-medencei bibliográfiáról szóló előadása zárta.

A délelőtti előadásokat és az ebédszünetet követően a résztvevők három szakmai workshop közül választhattak, ill. vehettek részt: Hicsik Dóra Közös nyomaink. Kárpát-medencei bibliográfia, dr. Baracsi Katalin Deepfake – a valóság illúziója, az illúzió valósága című workshopja, valamint MI van? – bevezetés a mesterséges intelligencia mindennapi használatába, Deák Krisztina (Eger) és Károlyi Kálmán (Szekszárd) közös workshopja.

A résztvevők beszámolói:

Bodor Tímea

Melyik előadás volt a legérdekesebb/leghasznosabb és miért? Nekem a csendes könyvek tetszettek a legjobban, ámbár már hallottam, láttam és olvastam is őket. Volt lehetőségem közös olvasásban Szabó-Lovas Kitti vezetésével, ami nagyon felemelő volt, ugyanúgy, mint a mostani. Szerintem azon leszünk, hogy ezek a csendes könyvek a mi könyvtárunkba is eljussanak.

Összességében hogy érezted magad, miért volt érdemes Csongrádra látogatni? Ami engem boldogsággal töltött el az volt, hogy találkozhattam azokkal a csoporttársaimmal, akikkel az ösztöndíj programon részt vettem és természetesen új emberekkel is

Kocskovics Reczai Lilla

Melyik előadás volt a legérdekesebb/leghasznosabb és miért?

Nagyon tartalmas volt Nyári Krisztián: Így szerettek ők című előadása, amely erkölcsi kérdéseket és elgondolásokat feszegetett ugyan, de számomra mindig izgalmas, ha betekintést nyerhetek egy-egy író, nagy tekintély életébe és döntéseibe, mert így sokkal jobban megérthetem a személyes problémáit, s esetleg azt is, hogy ezek milyen hatással lehettek művei alakulására, egy-egy kedvenc kötet, vagy történet miértjeire. Emellett érdekes volt hallgatni a kollégákat, akik a vajdasági új könyvtárak létrejöttéről meséltek behatóan, s azt látni, hogy mindannyian hasonló nehézségekkel küszködünk, de mégis elhivatottak és bátrak vagyunk előre lépdelni, még ha az út rögös is. Mert ezért a szakmáért megéri!

Részt vettél-e a workshopon, ha igen melyiken, s mit tanultál belőle? Tudsz-e  belőle adaptálni valamit?

A mesterséges intelligencia (MI) képgeneráló workshopján voltam, amely során betekintést kaptunk az ingyenesen (és fizetősen is) elérhető internetes appok és linkek tárházába, amelyekkel manipulált képeket tudunk generálni a MI segítségével. Félelmetes rádöbbenni, hogy ez a jövő, de közben elengedhetetlen a fejlődés terén. Lassan hozzánk, a könyvtárba is beszivárog a dolog, érdemes naprakésznek lenni ezzel kapcsolatban. Az MI mellett a deepfake, vagyis az internetes csalások, hamis videók és egyéb hasonló témák kerültek még előtérbe a másik workshopon, amelyen meggyőződtünk arról, hogy szerencsére még nem hiszünk el mindent, ami a világhálón zajlik, működik egy egészséges szűrő, ami kiszűri a fakenews-t és az internetes csalásokat. Nagy valószínűséggel ezeket az információkat tovább fogom tudni adni a családnak, kollégáknak, barátoknak, közeli ismerősöknek, és szerintem nagyon fontos is erről beszélgetni. 

Összességében hogy érezted magad, miért volt érdemes Csongrádra látogatni?

Mindig érdemes Csongrádra látogatni (szerencsésnek mondhatom magamat, hiszen kétszer voltam már), mert nem csupán az előadások tudnak sokat adni, hanem szeretek új emberekkel megismerkedni, beszélgetni, s a régi ismerősökkel feleleveníteni a kapcsolatot. Idén sokan ott voltunk pl. a ,,Könyvtár, ami összeköt” programból mint ösztöndíjasok, s volt alkalmunk nemcsak az online térben ,,találkozni”, hanem személyesen is, aminek óriási közösség összekovácsoló ereje van. Ezért is szeretek konferenciákra és egyéb, úgymond, fejtágító helyekre ellátogatni. Szerintem a közösségteremtésnek és kapcsolatépítésnek/tartásnak csak így van értelme 🙂

Páldi Tímea

Melyik előadás volt a legérdekesebb/leghasznosabb és miért?

Nekem Liebhauser János, a Szekszárdi Illyés Gyula Könyvtár igazgatójának az előadása volt a leghasznosabb – az itt kapott inormációkat a különböző programjaikról, fejlesztéseikről fel fogom tudni használni a könyvtáros munkámban Ebeden.

Részt vettél-e a workshopon, ha igen melyiken, s mit tanultál belőle? Tudsz-e  belőle adaptálni valamit?

Workshop – Közös nyomaink. A Kárpát – medencei bibliográfia. Itt felvettem a kapcsolatot Elbe Istvánnal, az OSZK gyűjteményszervező könyvtárosával. Összegyűjtöm a 2022-2023-2024-ben Szlovákiában a környékünkön kiadott könyveket – ezek főleg magánkiadások – és júliusban leviszem Budapestre az OSZK-ba. Eddig 9 kiadványt sikerült beszereznem.

Összességében hogy érezted magad, miért volt érdemes Csongrádra látogatni?

Már harmadik alkalommal voltam Csongrádon. Nagyon jól éreztem magam. Feltöltődtem szakmailag. Jó volt együtt lenni nemcsak a héttagú SZMKE tagokkal, hanem az összes kollégával az egész Kárpát-medencéből.

Köszönet a szervezőknek a tartalmas programért, a Csemegi Károly Könyvtár munkatársainak a szíves vendéglátásért.

  • Pethő Andrea, SZMKE alelnök

Related Posts

Gazdag csütörtök a Gombaszögi Nyári Táborban
A közkedvelt gömöri gasztronómiai fesztivállal nyitott a Rozsnyói Kulturális Nyár
Közönségsiker a gömöri tervezők divatbemutatója – kinőtte a betléri helyszínt