Bethlen Gábor Alap – javítanák a pályázatok minőségét

Bethlen Gábor Alap – javítanák a pályázatok minőségét

Nyílt információs napot tartott 2011. június 16-án a Csemadok rozsnyói székházában a Bethlen Gábor Alap.

A Szülőföld Alapot felváltó intézményt Amberboy Zsolt, az alap pályázatokért felelős igazgatója és Lendvainé Gábor Edit, a szlovákiai és szlovéniai pályázatokért felelős konzultáns képviselte.
Amberboy Zsolt elmondta, nehéz időszakot tudhatnak maguk mögött az Alapnál – a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nem a tervezett ütemben jött létre, mivel a bejegyzésére csak április 18-án került sor. Ennek ellenére a bejegyzés utáni egy hónapon belül három pályázati kiírást is megjelentetett az alapkezelő. A „Határtalanul” pályázati program a magyar iskolások osztálykirándulásait hivatott támogatni határon túli magyarlakta területekre. Május elején meghirdették a „Szülőföldön magyarul” oktatási-nevelési, hallgatói, valamint tankönyv- és taneszköz támogatást, amely a határon túli magyar óvodások, iskolások és felsőoktatási hallgatók beiskolázását szolgálja.
Végül május 20-án napvilágot látott „A magyar kultúráért és oktatásért” című pályázati felhívás. A pályázat összeállításakor a kiíróknak az volt a szándéka, hogy egy olyan pályázati kultúrát sikerüljön kialakítani a Kárpát-medence magyar szervezeteiben, ami nemcsak a Bethlen Alap pályázati kiírásai esetében vezethet sikerre, hanem a befogadó országok, s az Európai Unió pályázati lehetőségeinek kiaknázásánál is komoly segítséget jelenthet – jelentette ki Amberboy Zsolt. A kiírók azt szeretnék, ha a múlté lenne az a korábbi típusú, "inkább segélyalapú támogatás", amely nem követelte meg az alapos előkészítő munkát a pályázók részéről. A pályázati igazgató szavai szerint az a cél, hogy a támogatás azokhoz jusson el, akik arra valóban rászorulnak, illetve "akik mögött a magyarság megmaradását, összetartozását erősítő ötletek vannak".
Lendvainé Gábor Ildikó az internetes pályázati rendszerben segített eligazodni az érdeklődőknek egy már benyújtott internetes pályázat példájával.
A rendezvényen mintegy 25 szervezet képviseltette magát – Nagykaposról, Kassáról és Szepsiből is voltak résztvevők.

kápé

Dátum: 2011-06-20


Hagyj üzenetet