Konferencia a Gótikus út középkori emlékeiről

Konferencia a Gótikus út középkori emlékeiről


Esemény részletek


A Gótikus út polgári társulás a Kassai Műemlékvédelmi Hivatallal és a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeumával együttműködve szakmai konferenciát szervez a nyilvánosság számára, melyen ismertetik a Gótikus út középkori műemlékeinek kutatásaiból származó legújabb ismereteket. A “Najnovšie poznatky z výskumov stredovekých pamiatok na Gotickej ceste” című konferencia 2014. október 2-án és 3-án valósul meg Rozsnyón szakmai előadások, valamint tanulmányút formájában.

A rendezvény október 2-án, csütörtökön 9.30 órakor kezdődik a rozsnyói történelmi városháza nagytermében (Bányászok tere 32.). A megnyitót követően előadásokat hallhatnak az érdeklődők a legújabb kutatások eredményeiről, melyek a Gótikus úton található templomokban zajlottak, többek között Tornán, Pelsőcön, Csetneken, Berzétén, Szilicén, Gombaszögön, Henckón (Henckovce), Martonházán (Ochtiná) és Gecelfalván (Koceľovce), valamint a kövi (Kameňany) és dobsinai középkori falfestmények feltárásáról és restaurálásáról. A délutáni előadásokban a krasznahorkai vár felújításával kapcsolatos feltárások eredményeiről számolnak be a szakemberek.

Az esemény második napján, október 3-án, pénteken szakmai tanulmányútra kerül sor, melynek keretében a résztvevők meglátogatják a gecelfalvai, martonházai, csetneki, pelsőci, kövi és gömörrákosi templomokat. A tanulmányút reggel 8.00-kor indul Rozsnyóról és délután 15.00 órakor végződik Jolsván, majd az autóbusz a résztvevőkkel visszatér Rozsnyóra.

A konferencia és tanulmányút részletes szlovák nyelvű programja a Gótikus út polgári társulás honlapján található. A konferencia mindenki számára nyitott és díjtalan, előzetes jelentkezés nem szükséges.

-pr-i, rozsnyovidek.sk, fotó: oz-goticka-cesta.webnode.sk

Köszönjük, ha programajánlóinkat, híreinket egy kattintással megosztja közösségi oldalán!

A www.rozsnyovidek.sk oldalon megjelent bármilyen saját tartalom egészének vagy részletének (írás, kép, hang, videó stb. – kivéve a programok publikus sajtóanyagai, plakátjai, videói) utánközlése csak és kizárólag a szerkesztőség engedélyével, változtatás nélkül, a portálra, mint forrásra utaló egyértelmű hivatkozás és az oldalra mutató link feltüntetésével lehetséges!



Hagyj üzenetet