Mostanáig 26 ukrajnai diákot vettek fel Kassa megye középiskoláiba

Mostanáig 26 ukrajnai diákot vettek fel Kassa megye középiskoláiba

A 63 megyei fenntartású középiskola közül eddig kilencbe vettek fel Ukrajnából érkezett diákokat Kassa megyében. Szerdáig összesen 33 diák jelentkezett, közülük 26-ot már felvettek – tájékoztatott a megyei hivatal.

Bárki, aki hivatalosan menedékjogot vagy ideiglenes menekültstátuszt kér Szlovákiában, kérheti felvételét az iskolába. Elég az eljárás megindításáról szóló dokumentumot csatolni a felvételi kérelemhez – írja a TASR.

Már a háború előtt is 196 ukrán diák tanult a megye középiskoláiban, például a nagymihályi kereskedelmi szakközépiskolában (SOŠ), a kassai Autóipari Szakközépiskolában (SOŠ) és a kassai sportközépiskolában. „A háború kitörése óta a gimnáziumokba és a művészeti iskolákba jelentkezett a legtöbb diák, főleg Kassára. A megye középiskoláiban vannak még helyek az Ukrajnából érkező diákok számára. Az iskolák vezetését utasítottuk, hogy haladéktalanul bírálják el a felvételi kérvényeket” – mondta Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke.

Az iskolába lépés előtt kötelező egészségügyi vizsgálatot végeznek, valamint minden kötelező védőoltást beadnak a gyerekeknek. A középiskola kiválasztásakor az Ukrajnában látogatott középiskola típusa alapján választhat a jelentkező. „Ukrán nyelvű oktatás egyetlen, a megye által fenntartott középiskolában sincs, néhány iskolában második idegen nyelvként orosz nyelvet tanítanak” – mondta Trnka. Hozzátette, hogy az iskolaigazgatók az ukrán tanulók felvételekor a szlovák nyelvtudás szintjét is felmérik. Hogy a nyelvi akadályokat elhárítsák, a külföldi gyerekek számára szlovák nyelvtanfolyamokat szervez a Kassa megyei oktatási hivatal.

Ebben a tanévben több mint 23 500 diák tanul a megye 63 középiskolájában.

  • forrás: tasr, fotó: Polícia SR Facebook


Hagyj üzenetet