A történelmi Magyarország régi, hangszeres zenéje – a Hungaricus együttes koncertje

A történelmi Magyarország régi, hangszeres zenéje – a Hungaricus együttes koncertje


Esemény részletek


Augusztus 16-án, kedden 17:30 órakor a Hungaricus együttes ad koncertet A történelmi Magyarország régi, hangszeres zenéje címmel Kassán, a MaJel Rovás központban (Erzsébet utca 42.). Közreműködik: Jánosi András – hegedű, Apró Anna – koboz és Tóth Dorottya – ének, harmónium. 

A helyenként még ma is élő falusi tánczenei hagyomány sejteti, milyen gazdag tánc- és zenei élet lehetett Magyarországon az elmúlt századok során. Az egykorú kéziratos dallamgyűjtemények igazolják, hogy az a szép, archaikus hangszeres zene, ami az erdélyi és a partiumi falvakban az utóbbi időkig hallható volt, illetve helyenként a mai napig hallható, az nem más, mint a régi, történelmi Magyarország, ezen belül elsősorban a Felvidék régi hangszeres zenéjének maradványa, amely zenei örökség csak kéziratos gyűjteményekben maradt fenn.

A HUNGARICUS együttes ezt a feledésbe merült dallamkincset szólaltatja meg. Az együttes műsorain az a régi magyar zenei világ elevenedik meg, amely oly nagy hatással volt az elmúlt századok európai zeneszerzőire, és amely részben a mai napig tovább él az erdélyi és partiumi falvak hangszeres zenei hagyományban. 

  • Rovás


Hagyj üzenetet