Könyvbemutató: Tost László – Mešťanosta Košíc

Könyvbemutató: Tost László – Mešťanosta Košíc


Esemény részletek


2022. október 19-én 17:00 órakor a kassai Löffler Múzemban kerül sor a Kassai Magyarok Fórumának első, magyar nyelvből szlovákra fordított történelmi témájú, Tost László – Mešťanosta Košíc című kötet bemutatására és dedikálására. A szerzővel, Szeghy-Gayer Veronikával Milan Kolcun beszélget.

Tost László a csehszlovákiai politikai katolicizmus emblematikus alakja, 1933 és 1938 között Kassa helyettes polgármestere, majd 1938 novemberétől 1939 májusáig a város polgármestere, később 1944-ig a magyar parlament képviselője volt. Közismerten angolbarát, nyilasellenes magatartása következtében 1945 januárjában a kassai nyilas terror áldozata lett. A Tost család női tagjait a csehszlovák–magyar lakosságcsere keretében Magyarországra telepítették, miután Tost László felesége kassai bérházát a Beneš-dekrétumok alapján elkobozták és államosították – tájékoztattak a szervezők.

A könyvről, melynek kiadása a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósult meg, a Kassai Magyarok Fórumának honlapján www.kassaimagyarok.sk, a kmforuma.public@gmail.com e-mail címen, valamint a szerzőnél (szeghy@saske.sk) szerezhetnek bővebb információt.

  • Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet