A Malom 2024 bemutatja a nemzetközi festőtáborban készült alkotásokat

2024 szeptember 13. 15:00 - Rozsnyó

Az érdeklődők idén is láthatják a Baska József Nemzetközi Alkotáborban nyáron készült, változatos technikájú és témájú képzőművészeti alkotásokat. A Malom 2024 című kiállítás megnyitójára szeptember 13-án 15:00 órakor kerül sor a Rozsnyói Bányászati Múzeum főtéri Galériájában.

A kiállításon négy országból érkező 14 képzőművész 40 művét állítják ki a szervezők. Az ünnepélyes megnyitó az őszi Rozsnyói Vásár egyik kísérőrendezvénye. A tárlat szeptember 27-ig tekinthető meg.

A Malom festőtábor a legrégebbi a maga nemében Szlovákiában. Idén augusztus 3. és 10. között valósult meg az egykori Rozsnyófürdőn. A nemzetközi alkotáborban 14 művész vett részt Szlovákiából, Magyarországról, Csehországból és Lengyelországból. A munka az alkotói szabadság jegyében zajlott, a téma nem volt előre meghatározott, a művészek szabadon, saját inspirációjuk szerint alkothattak – számoltak be a táborról a múzeum honlapján. A különféle képzőművészeti eljárások és motívumok a művészeket kölcsönös kulturális párbeszédre ösztönözték, ami elengedhetetlen az ilyen típusú rendezvények esetében.

40 alkotás született, melyeket első alkalommal a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában mutatnak be egy ünnepélyes megnyitó keretében. „Idén is sikerült megőrizni Baska József örökségét. A Malom hosszú évek óta tartja képzőművészeti és intellektuális színvonalát. Remélem, hogy a különböző országokból származó alkotók bemutatott művei ebben az évben is kellemes meglepetést szereznek. Ez a rendezvény indítja a Galéria őszi kiállításainak sorát” – nyilatkozta Mgr. Kristína Pakesová, PhD. képzőművészeti kurátor.

 

Szeptember a Rozsnyói Bányászati Múzeumban

  • Prékop-i, Rozsnyó-vidék