„Az UNESCO-kincsek nyomában Gömörben“- nyári múzeumi tábor

„Az UNESCO-kincsek nyomában Gömörben“- nyári múzeumi tábor


Esemény részletek


A Rozsnyói Bányászati Múzeum harmadszor szervezi meg nyári múzeumi táborát 6-10 év közötti gyerekek számára, amely idén „Az UNESCO-kincsek nyomában Gömörben“ címet viseli. A nyári tábor célja, hogy bemutassa az UNESCO jegyzékében szereplő gömöri természeti és kulturális értékeket. A résztvevők a nemzeti park kincsei mellett a szintén egyedinek számító kékfestéssel és a fujarával is megismerkedhetnek.

A múzeum munkatársainak szándéka felkelteni a fiatal generáció tagjainak figyelmét a Szlovák-karszt Nemzeti Park azon természeti kincseinek, egyedülálló barlangjainak és szakadékainak megismerése iránt, melyeket 1995-ben a szomszédos Aggteleki karszt értékeivel együtt felvettek a UNESCO világörökség listájára. A tábor idei témájával összecseng, hogy ez a jeles esemény éppen 25 éve történt.

A résztvevők egy másik különlegességel, a kékfestéssel is foglalkoznak majd a táborban. A kékfestő 2015-ben került be a szlovákiai kulturális örökségek jegyzékébe. A Szlovákia területén fellelt második legrégebbi kékfestő 1784-ből, Dobsináról származik. „A tábor másik vonzó témája a fujara lesz, a hangszer és annak muzsikája 2005-től szerepel az UNESCO listáján“ tájékoztatta portálunkat Badin Gabriella, a Rozsnyói Bányászati Múzeum munkatársa.

A 2020. augusztus 10. és 14. között megrendezésre kerülő tábor programját a múzeum állandó tárlatainak megtekintése, az egyes témákhoz kapcsolódó interaktív kézműves foglalkozások, valamint a Szlovák-karszt Nemzeti Parkban tett ismeretterjesztő túrák is gazdagítják.

Az érdeklődők a múzeum honlapján találnak bővebb információkat a táborról. A részvételi díj 70 €/fő. Jelentkezni a pedagog.galeria@banmuz.sk e-mail címen vagy a 0907 769 338-as telefonszámon lehet.

„Mivel az idei tanév második felében a tanulók a járvány miatt főleg otthon voltak, igyekszünk színesebbé tenni számukra a nyarat, és megkönnyíteni a szüleik helyzetét. A Kassa megye által működtetett intézmények több mint harminc nyári tábort szerveznek. A nyári szünidőben megtalálják a nekik tetsző tábort a csillagászat, a népi mesterségek és a könyvek rajongói, és azok is, akik a turisztikát szeretik. Mivel a gömöri régióban öt olyan helyszín is található, melyet bejegyeztek az UNESCO világörökség listájára, a Bányászati Múzeum nyári táborában többet is megtudhatnak róluk a tanulók,“ mondta el Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke.

– pr-i, rozsnyovidek, kép: www.unesconadosah.sk



Hagyj üzenetet