Közéleti Piknik Gombaszögön

2020 július 30. 14:00 - Szalóc (Slavec)

Az Összefogás mozgalom július 30-án Közéleti Pikniket szervez Gombaszögön, melyre a dél-szlovákiai települések magyar polgármesterei és képviselői mellett a hazai intézmények vezetőit hívta meg, valamint minden érdeklődőt szeretettel vár.

“Mindig azt vallottuk, hogy az összefogásnak társadalmi vitában kell kialakulnia, sokak véleményét meghallgatva. Ez egy jó alkalom a kreatív találkozásra, ahol nem formális keretek között, ám egy nyilvános rendezvényen lehet megbeszélni közös ügyeinket” – vallja Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke.

A piknik legfőbb célja, hogy platformot biztosítson a szereplők találkozására és a kötetlen eszmecserére. A rendezvényen három panelbeszélgetésre kerül sor, kettőben politikusok, az egyikben elemzők-szakértők fognak beszélgetni a magyar összefogáshoz vezető lehetőségekről.

“Gombaszög mindig a felvidéki közösség együttgondolkodásának helyszíne volt, az a völgy, ahol a felvidéki magyarságot megtartó kapcsolatrendszer hálóját szorosabbra fonták, ahol közösen tervezték meg a fontos, elérendő célokat. Több generáció áldozatos munkájának hála, Gombaszög ma is a felvidéki magyarság legfontosabb találkozási helye, az egység most a legfőbb elérendő célunk, korparancs, itt az idő hát újra összegyűlni és megtalálni elérésének pontos módját, eszközeit és lehetőségeit” – hangsúlyozta Orosz Örs, Gombaszög főszervezője, az Összefogás alelnöke.

 

A Közéleti Piknik programja

helyszín: Gombaszög, Bebek Rezidencia – a pálos monostor romkertje, Szalóc 

2020. július 30., csütörtök

14:00
Köszöntők

14:15
Egység, de milyen és hogyan?
Kerekasztalbeszélgetés az MKP, az Összefogás és a Híd fiatal politikusaival.
Résztvevők: 
Agócs Attila (Fülek polgármestere, a Híd alelnöke), Bauer Ildikó (városi képviselő, az Összefogás alelnöke), Cziprusz Zoltán (megyei képviselő, az MKP alelnöke), Rigó Konrád (a Híd alelnöke), Orosz Örs (megyei képviselő, az Összefogás alelnöke), Varga Tibor (Kaposkelecsény polgármestere, az MKP elnökségi tagja)
Moderátor: 
Czímer Gábor, újságíró

16:00
Az összefogás megteremtésének lehetséges keretei és feltételei

Szakértői panelbesz
élgetés.
Résztvevők: 
Fiala-Butora János (jogász, közgazdász, egyetemi oktató), Horony Ákos (jogász), Petőcz Kálmán (diplomata, kisebbségi szakértő)
Moder
átor: Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának vezetője

17:30
Útban az egység felé
Pártelnöki vita
Résztvevők: 
Forró Krisztián (MKP), Mózes Szabolcs (Összefogás), Solymos László (Híd)
Moderátor: 
Öllös László, a Fórum Intézet elnöke

19:30
Fogadás

  • sajtóhír, kép: pixabay.com