Inspiráló örökségünk: népművészeti alkotások kiállítása Kassán

Inspiráló örökségünk: népművészeti alkotások kiállítása Kassán


Esemény részletek


A szervezők értesítik a látogatókat, hogy a kiállítás ünnepélyes MEGNYITÓja a koronavírussal kapcsolatos aktuális intézkedések miatt ELMARAD. A kiállítás az eredeti tervek szerint október 3. és 30. között tekinthető meg. 

Kassa megye kézműves mestereinek munkáit csodálhatják meg az érdeklődők a Fazekas utcai Kézművesházban Kassán, október 3. és 30. között.

A rozsnyói Kézműves Inkubátor (Remeselnícky inkubátor – RINK), az első Kassa megyében, a megalapítása óta eltelt tizenhét hónap alatt fokozatosan halad céljai teljesítése felé – tájékoztatta portálunkat az intézmény. Több tervezett rendezvény megvalósítását korlátozták a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések, nagy részük azonban az eredeti időpontban zajlik.

Ebben az évben az inkubátor, amely a megyei fenntartású Gömöri Művelődési Központ mellett működik, egyebek mellett szeretné bemutatni a nyilvánosságnak a mai mesterek hagyományos kézműves termékeit. A kézműves termékeket és népművészeti alkotásokat felvonultató Örökség ösztönöz (DEDIČSTVO INŠPIRUJE) című kiállítás egy másik megyei intézménnyel, a Kelet-Szlovákiai Múzeummal együttműködve első alkalommal kerül megrendezésre Kassán, a Fazekas utcai Kézművesházban. Az ünnepélyes megnyitóra 2020. október 2-án kerül sor 17:00 órától. A kiállítás október 30-ig tekinthető meg.

Ezzel a kiállítással szeretnénk megteremteni a Kassa megyei egyedi kézműves és népművészeti tárgyak nyilvános bemutatásának hagyományát, melyekben tükröződnek regionális hagyományaink, a régi mesterek tudása, képességei, és nem utolsósorban a termékek minőségi kidolgozása és megvalósítása,“ nyiltkozta Helena Novotná, a rozsnyói Gömöri Művelődési Központ igazgatónője.

Mint azt Renata Palme, a Kézműves Inkubátor menedzsere hozzátette: „Nagyon örülünk annak, milyen lelkesedéssel reagáltak a kézművesek a készülő kiállításra és kölcsönözték termékeiket. Köszönjük nekik a bizalmat, és reméljük, hogy alkotásaik ilyenfajta bemutatásának is sikere lesz a nézőknél. A kiállítás látogatói kerámiát, csipkét, hímes tojást, kézzel szőtt, valamint bőrből, fából, fémből, csuhéból készült termékeket, fonott és gyapjú tárgyakat, ékszereket láthatnak, és gyümölcsből készült termékeket is bemutatunk.“

A Kézműves Inkubátor 2019 áprilisában kezdte meg tevékenységét a Kassa Megyei Önkormányzat védnökségével. Székhelye Rozsnyón, a Gömöri Hagyományok Házában található, a Betléri utca 8-as szám alatt, működtetője pedig a Gömöri Művelődési Központ.

– pr-i, rozsnyovidek



Hagyj üzenetet