A Lotz Trio koncertje a betléri kastélyban

A Lotz Trio koncertje a betléri kastélyban


Esemény részletek


A krasznahorkai várban egykor kiállított három basszetkürt Theodor Lotz (1746-1792) hangszerkészítő örökségének ékköve. Ezért döntött úgy a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma, hogy a Lotz Trio koncertje is helyet kap a nyári rendezvények sorában – tájékoztatta portálunkat a múzeum. A programra augusztus 27-én, pénteken 17:30 órakor kerül sor a betléri Andrássy-kastély első emeletén, az ősök galériájában.

A basszetkürt a klarinét egy mélyebb hangzású fajtája, amely valószínűleg Passauból ered, az 1760 -70-es évekből. Használata innen terjedt tovább Bécsbe és a mai Németország területére. A hangszer tökéletesítésében jelentős szerepe volt Theodor Lotznak. A Pozsonyban és Bécsben alkotó kiváló hangszerkészítő a virtuóz Anton Stadlerrel és W. A. Mozarttal, a híres zeneszerzővel is együttműködött.

A Lotz Trio a nagyszerű hangszerépítőről, Theodor Lotzról kapta a nevét

Az együttes tagjai Róbert Šebesta, Roland Šebesta és Igor Františák. A Lotz Trio a világ számos neves színpadán fellépett, többek között New Yorkban, a The Metropolitan Museum of Art falai között, a stockholmi Early Music Festivalon, a berlini Musikinstrumentenmuseumban, a kodani Koncertkirkenben, a reykjavíki Sigurjón Ólafsson Museumban vagy a pozsonyi Mozart Fesztiválon.

Aki ellátogat a koncertre, megcsodálhatja a Betléri Múzeum gyűjteményében található egyedülálló basszetkürtöket is. A belépődíj 5 €.

  • Prékop-i, Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet