A Rozsnyói Bányászati Múzeum kiállítással ünnepli 120 éves gazdag múltját

A Rozsnyói Bányászati Múzeum kiállítással ünnepli 120 éves gazdag múltját


Esemény részletek


A Rozsnyói Bányászati Múzeum, a Kassa Megyei Önkormányzat kulturális intézménye, alapításának 120. évfordulója /1902-2022/ alkalmából kiállítást rendez A Rozsnyói Bányászati Múzeum 12 évtizede címmel. A kiállítás megnyitója 2022. május 10-én 16 órakor lesz a Bányászati Múzeum Galériájában.

A kiállítás célja, hogy bemutassa a látogatók számára a Rozsnyói Bányászati Múzeum történetét és fejlődését a kezdetektől napjainkig – a megalapítás gondolatától és az első lépésektől a mai modern kulturális intézmény megteremtéséig. A kiállítás a múzeum 120 évét  nemcsak értékes műtárgyak segítségével mutatja be, hanem a tárlatok és kiállítások prezentációjával is“ – tájékoztatott Pavol Lackanič, a Rozsnyói Bányászati Múzeum igazgatója.

A Bányászati Múzeumnak jelenleg tizenegy gyűjteményi egysége van, ezek a Régészeti-, Történeti I, Történeti II, Hadtörténeti-, Numizmatikai-, Néprajzi-, Képzőművészeti-, Bányászati és Kohászati-, Földtani-, Természttudományi- és a Szpeleológiai Gyűjtemény. A kiállításon mindegyiküket jellegzetes műtárgyak és dokumentumok jelenítik meg a múltból és a mából egyaránt. A prezentációban a fényképtár, a propagációs és más segédanyagok is megjelennek.

A kiállítás három kiállítóteremben bemutatja az egyéb szakterületeket is, melyek a múzeumi tevékenység elengedhetetlen részei, mint a kutatómunka, gyűjteményi tárgyak beszerzése, azok nyilvántartása és gondozása, valamint a múzeumpedagógiai tevékenység.

A kiállítást az érdeklődők 2022. május 10. és szeptember 7. között tekinthetik meg a Galériában, Rozsnyón a Bányászok tere 25. szám alatt.

  • Rozsnyó-vidék/Rozsnyói Bányászati Múzeum


Hagyj üzenetet