Két év után újra a megszokott időpontban: Múzeumok Éjszakája a betléri kastélyban

2022 május 14. 13:00 - Betlér

A Múzeumok és Galériák Éjszakája egy összeurópai rendezvény, amely minden évben lehetőséget kínál számunkra, hogy megismerjük elődeink örökségét, ugyanakkor rendhagyó, eredeti módon fedezzünk fel érdekes helyeket. Idén erre a rendezvényre május 14-én, szombaton kerül sor, amikor a betléri Andrássy-kastély kapui késő éjszakáig nyitva állnak majd a látogatók előtt.

A múzeum 13:00 órától 16:00-ig kézműves foglalkozást szervez a gyermekek számára Anna Lachová vezetésével. Az esti órákban pedig kétféle különleges tárlatlátogatás is várja az érdeklődőket – tájékoztatta portálunkat a múzeum. A 18:00 és 23:00 óra között zajló, hagyományos útvonalú tárlatlátogatásokon történelmi jelmezekbe öltözött idegenvezetők fogják kalauzolni a kastély látogatóit. Nagy népszerűségnek örvendenek a máskor nem látogatható útvonalakon át vezető séták is, ezeken 19:00 és 23:00 óra között lehet részt venni. A látogatók a kastély olyan részeit is felkeresik, melyeket egykor a szolgálók használtak, biztosítva a főúri család és vendégeik kényelmét. Az útvonal egyes részein nincs világítás, ezért jó, ha van kéznél zseblámpa vagy mobiltelefon. Ennek a fajta tálatlátogatásnak mindig a történelmi könyvtár és a vörös fogadószalon a legvonzóbb része, hiszen a kastély legpompásabb termeibe csak ilyen kivételes alkalmakkor léphetnek be a látogatók.

A belépőjegyek ára mindkét típusú tárlatlátogatás esetében megyegyezik az aktuális kastélybelépővel, felnőttek részére 10 €, diákoknak (15-től 26 éves korig) 7 €, tanulóknak (6-tól 15 éves korig) 5 €, időseknek 7 €.

Az egész nap folyamán nyitva lesz a Spanga büfé, az esti ünnepélyes hangulathoz pedig hozzájárul az Andrássy-színekben megvilágított kastély látványa is.

– pr-i, Rozsnyó-vidék, fotó: FB SzNM BM