Mesék és bábok varázsbirodalma a Bányászati Múzeum Galériájában

Mesék és bábok varázsbirodalma a Bányászati Múzeum Galériájában


Esemény részletek


A Rozsnyói Meseszínház fennállásának 25. évfordulója alkalmából a Rozsnyói Bányászati Múzeummal, Kassa Megye kulturális intézményével és Rozsnyó várossal együttműködve jubileumi kiállítást rendez, melynek megnyitója 2022. június 10-én 16.30 órakor lesz Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában a Bányászok tere 25. szám alatt. Ezen a napon élő koncerttel egybekötött gyermekmegnyitót is tartanak 10:30 órakor.

A kiállítás betekintést nyújt a színház előadásainak rejtelmeibe: a bábok, díszletek, kellékek és az előadásokról készült fényképek érdekes világába.

A Meseszínházat 1997-ben alakult Rozsnyón mint hivatásos utazó színház. A kezdetektől a felvidéki népmesekincs színházi formába való átlényegítését tekinti feladatának, külünös odafigyeléssel a gömöri mesékre. Ebben a folyamatban használja a bábszínház módszerein kívül az interaktív játék és a mesemodás elemeit“ tájékoztatott Badin Ádám, a színház művészeti vezetője.

Több ilyen sikeres színházi feldolgozás után, melynek kultikus darabja az Öregapám mesefája című előadás, a színház elindította világnépmese sorozatát. Emblematikus előadások jöttek így létre francia, burját, indián és roma mesékből, mint a Világ fája, Hüvelyk Matyi, Ogajlo csodaszarva és a Csillagokkal táncoló Kojot. A színház neves bábtervezőkkel dolgozik együtt, akik jelentősen hozzájárultak a színház látványvilágának és arculatának kialakításához, és ez a kiállításon is tükröződik.

A színház már a kezdetektől rendszeres résztvevője a nemzetközi bábfesztiváloknak Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, Németországban, Csehországban, Ausztriában, Franciaországban, Finnországban és másutt. Számos művészi elismerés birtokosa, amiből a legkiemelkedőbb a Tolerancia Nagydíj – a kultúra nagyköveteinek díja a németországi Karlsruhe-ben 2016-ban, valamint a Magyar Művészeti Akadémia Díja 2017-ben“ – tette hozzá Badin.

A színház rendszeresen játszik Szlovákiában és Magyarországon.

A színház művészeti vezetője alapításától fogva Badin Ádám, aki Prágában tanult és a Meseszínházon kívül más bábszínházakban is tevékenykedett, mint a Kecskeméti Ciróka Bábszínház és a Kassai Bábszínház. Szerzőként A Szlovák Irodalmi Alap Prémium Díjának tulajdonosa. Életművéért 2015-ben Magyar Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült.

A jubileumi kiállítást a gyermek és felnőtt közönség 2022. augusztus 31-ig tekintheti meg. A kiállítást Rozsnyó város támogatta.

  • Rozsnyói Bányászati Múzeum


Hagyj üzenetet