Az ipar és az Andrássyak – egyedi időszaki kiállítás a betléri kastélyban

Az ipar és az Andrássyak – egyedi időszaki kiállítás a betléri kastélyban


Esemény részletek


Különleges kiállítás nyílik a betléri Andrássy-kastélyban a Čierne diery (Fekete Lyukak) egyesület közreműködésével. Művészeik a régi keretekben kiállított 18 grafikai alkotást az Andrássy család és a környékbeli ipari létesítményeik emlékének szentelték. A tárlatot a Betléri Múzeum és a Rozsnyói Bányászati Múzeum egyedülálló műtárgyai egészítik ki. A kiállítás megnyitójára 2022. június 22-én, szerdán 18:00 órakor kerül sor a betléri kastélyban. Néhány alkotást meg is lehet majd vásárolni.

A Čierne diery egyesület 2014 óta foglalkozik olyan építészeti emlékek népszerűsítésével és megmentésével, melyek Szlovákiában régóta elfeledettek – legyenek azok egykori gyárépületek, omladozó fürdők vagy modern építészeti alkotások. A történelmi épületeket grafikákon ábrázolják, melyek a Szlovák Nemzeti Galéria gyűjteményének részévé váltak. Riportjaikat és kutatásaikat a Szlovák Dizájn Múzeum gyűjteményében található könyvekben dolgozzák fel. Gyűjtők ezrei segítik a társulást, hogy anyagilag bekapcsolódjon a kulturális életbe és a jótékonysági munkába.

Az Andrássy család közel 400 évig élt a mai Gömör területén, és a 19. században a legjelentősebb európai nemesi családok közé tartozott. Kiterjedt ipari vállalkozásaik voltak, melyek emlékei mára fokozatosan elenyésznek. A Čierne diery társulás ezekre az emlékekre hívja fel a figyelmet, foglalkozik a feltérképezésükkel és a megmentésükkel. Kortárs alkotásaik a kulturális örökség újfajta ábrázolásai, melyek nem képesek megváltoztatni a történelmet, de segítenek átrajzolni a műemlékek jövőjét.

A kiállításon látható lesz a Lánchíd egyik eredeti darabja

A kiállítás alkalmából Betlérbe szállítottak egy különleges tárgyat, a budapesti Lánchíd egyik megmaradt tartópillérét. A híd részeit 1839 és 1849 között a dernői vasgyárban készítették, amely Andrássy György idejében élte virágkorát. Mivel a II. világháborúban a német hadsereg megsemmisítette a hidat, mára csupán két eredeti tartópillér maradt fenn, közülük egy a krasznahorkai várban volt kiállítva.

A közönség október 31-ig tekintheti meg a kiállítást. A kastély keddtől vasárnapig 9:30 és 18:30 óra között tart nyitva, az utolsó tárlatlátogatás 17:30-kor indul. A kiállításra és a teljes kastélylátogatásra vagy külön a kiállítás megtekintésére szóló belépőjegyek a múzeum pénztárában kaphatók.

  • pr-i, Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet