Feleségek felesége – Szendrey Júlia emlékműsor

Feleségek felesége – Szendrey Júlia emlékműsor


Esemény részletek


Lázár Balázs, Tallián Mariann és Csörsz Rumen István Szendrey Júliáról szóló, Feleségek felesége című versszínházi előadása 2022. november 24-én, csütörtökön 17:30 órától látható a kassai MaJel Rovás Központban (Erzsébet utca 42.). 

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Zenés Pódiumműsor Szendrey Júlia emlékére

A jelmezes, színházi megformálásra törekvő összeállítás gerincét a nagy magyar múzsa naplórészletei és versei adják Tallián Mariann előadásában (Bármerre nézek, Gondolatim, érzeményim, Élni vagy meghalni), melyre reflektálnak a férj, Petőfi Sándor Úti levelek részletei és Júliához írt versei Lázár Balázs tolmácsolásában (Reszket a bokor, mert…, Szeptember végén, Minek nevezzelek? Azokon a szép, kék hegyeken túl).

Ezt színesítik, egészítik ki a kortársak feljegyzései, korabeli újságcikkek, kordokumentumok. A műsorban elhangoznak még Szendrey Júlia saját, egykorú dallamokra írt népies műdalai, Petőfi énekelt versei (többek között Arany János megzenésítésében), illetve néhány hangszeres dallam az 1840-es évek magyar társasági zenéjéből Csörsz Rumen István énekhangján, gitárkíséretében.

A produkció a kort megidéző látványvilágban, a zene és az irodalom egységében hozza közelebb hozzánk Szendrey Júlia egyéniségét, mely párhuzamban van a kor szabadságvágyával. A modernkori nő magyar úttörője példát állít elénk jellemével és bátorságával – olvasható az ismertetésben.

  • Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet