Kassai könyvbemutató és beszélgetés Simon Attila történésszel

Kassai könyvbemutató és beszélgetés Simon Attila történésszel


Esemény részletek


Simon Attilával, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatójával Az átmenet bizonytalansága – Az 1918/1919-es impériumváltás Pozsonytól Kassáig című könyvéről beszélget Czáboczky Szabolcs 2023. március 29-én, szerdán 18:00 órai kezdettel. A könyvbemutató helyszíne a kassai Márai Sándor Emlékkiállítás (Mészáros utca 35.). 

“A Csehszlovák Köztársaságot 1918. október 28-án kiáltották ki, ez viszont az Abaúj-Torna vármegye központjában élők számára még nem jelentett semmit. Két hónappal később sem lehetett sejteni, hogy a csehszlovák legionáriusok bevonulása mit is jelent valójában, amellett, hogy a városban dúló anarchiát megszüntette. Kassa is egyike volt azon tereknek, amelyekben tiszavirág-életű politikai rezsimek keltek életre, de mit is gondoltak róla a kassaiak?

Simon Attila történész, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója fog végigkalauzolni minket Kassán és a dél-szlovákiai régió különböző településein az 1918-19 közötti években. „Az átmenet bizonytalansága” c. könyve éppen erről szól, amely 2021-ben jelent meg, s aprólékosan mutatja be azt a folyamatot, hogy Pozsonytól Királyhelmecig hogyan ment végbe az impériumváltás. Molnár Miklós polgármester erőfeszítésein, a Honvéd-szobor melletti március 15-i megemlékezésen és a magyar Vörös Hadsereg bevonulásán túl még sok témát fogunk érinteni” – tájékoztattak a szervezők.
  • Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet