Milyen volt és hogyan készült a honfoglaló magyarok messze földön híres viselete? – előadás

Milyen volt és hogyan készült a honfoglaló magyarok messze földön híres viselete? – előadás


Esemény részletek


Március 30-án 18:00 órától bemutatóval és beszélgetéssel egybekötött előadás várja a közönséget Szepsiben, Kassa Megye Kulturális Központjában, ahol kiderül: Milyen volt és hogyan készült a honfoglaló magyarok messze földön híres viselete?

Az est előadói Zay Orsolya régész-történész (Egri Dobó István Vármúzeum), Harangi Flórián régész (Magyar Nemzeti Múzeum) és Sudár Balázs turkológus-történész (ELKH Történettudományi Intézet – Budapesti Történeti Múzeum). A moderátorok Csáji László Koppány író, néprajzkutató, kulturális antropológus, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Intézet igazgatója és Szabó Ottó festőművész, a ROVÁS alapítója és elnöke, az eNRA művészeti vezetője lesznek.

Vajon miért mondták Bizáncban, hogy ezek a sztyeppei lovas magyarok bizony nagyon szépek?
Mi okozta ezt a kívülállók számára rendkívüli első benyomást? Honnan szerezték és hogyan munkálták meg a selymet, brokátot és más anyagokat? Hogyan zajlottak a honfoglaló magyarok hétköznapjai – viseletük tekintetében – az Etelközben és utána a Kárpát-medencében?
Mit lehet erről tudni a leletek alapján, és mit tett hozzá e tudáshoz a 21. századi ún. „kísérleti régészet”?
A kísérleti régészet, mint önállósodó tudományág művelői az eredeti technológiák segítségével kívánják rekonstruálni hitelesen a hajdani fegyvereket, viseletet, használati tárgyakat – részletezi az előadás kérdéskörét a beharangozó.

A program szervezője a kassai Rovás, Kassa Megye Kulturális Központja, valamint a szepsi Csemadok helyi szervezete. A rendezvény fővédnöke: Dr. Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja.

  • Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet