Középkori nap a rozsnyói könyvtárban

Középkori nap a rozsnyói könyvtárban

Gyönyörű Gömör – A múlt tükre címmel középkori napot szervez május 24-én, szerdán a rozsnyói Pavol Dobšinský Gömöri Könyvtár. A rendezvény a Falfestmények éve sorozat része, melynek célja, hogy népszerűsítse és megismertesse a nyilvánossággal a középkor emlékeit, a tavaly Európai Örökség címet kapott gömöri és kishonti gótikus temlomok freskóit. 

A könyvtár 9:30-kor nyitja meg kapuit, 10:00 órától 12:00-ig fegyverbemutató, bajvívás, íjászat és gyerekek számára szervezett versenyek várják az érdeklődőket a kassai Aramis bajvívó csoport közreműködésével. Délután 14:00 és 16:00 óra között a kassai HORUS solymász csoport a sólymokkal és a nemesség életében betöltött szerepükkel ismerteti meg a közönséget. 16:30-tól Za múrmi kláštorov (A kolostor falai mögött) címmel Mgr. Silvia Lörinčíková, PhD. tart előadást a kolostorok könyvtárairól.

A gyerekek kipróbálhatják a fából készült körhintát, de lesz középkort idéző arcfestés és mondákat is olvasnak majd. A résztvevők közelebbről megismerhetik a Guttenberg előtti könyvek és a nemesi könyvtárak történetét, sőt kicsik és nagyok készíthetnek saját középkori könyvet is tussal és tollal.

  • Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet