In Effigie – Andrássy Gyula gróf életét bemutató kiállítás nyílik a betléri kastélyban

In Effigie – Andrássy Gyula gróf életét bemutató kiállítás nyílik a betléri kastélyban


Esemény részletek


Idősebb Andrássy Gyula gróf születésének 200. évfordulója alkalmából 2023. június 15-én 17:00 órától időszaki kiállítás nyílik a betléri kastélyban. A tárlat a kiváló magyar államférfi, európai jelentőségű politikus életét mutatja be. A kiállításhoz a nyár folyamán több kísérőrendezvény is kapcsolódik majd – adta hírül a Betléri Múzeum. 

2023-ban emlékezünk meg I. Andrássy Gyula  (1823-1890) születésének 200. évfordulójáról, aki beírta nevét az európai diplomácia történetébe. A Magyar Királyság miniszterelnöke volt, aktív szerepet vállalt az osztrák-magyar kiegyezésben, és nádorként ő koronázta 1867-ben I. Ferenc József császárt magyar királlyá, és feleségét, Erzsébetet (ismertebb nevén Sisit) magyar királynévá. Később pénzügyminiszterként és honvédelmi miniszterként tevékenykedett, de leghosszabb ideig, 1871-1879 között a monarchia külügyminisztere volt. Az ő nevéhez fűződik a modern osztrák-magyar állam megalakulása, meghatározta az ország nyugati külügyi-politikai irányultságát, és jelentős része volt a balkáni konfliktus megoldásában is.

A nemesi Andrássy család hagyatékát kezelő Betléri Múzeum a jeles évforduló kapcsán „In Effigie – Rozprávanie o živote Júliusa Andrássyho st., najväčšieho uhorského Európana“ (In Effigie – id. Andrássy Gyula, a legnagyobb magyar európai életének elbeszélése) címmel kiállítást szervez, amely június 16. és szeptember 30. között tekinthető meg.

A magángyűjtők titokzatos kiállítási tárgyai csak a megnyitón lepleződnek le

“A kiállítás helyszíne a betléri kastély, Gyula bátyjának, Manónak az egykori kastélya, ahol a grófot mindig mérhetetlenül tisztelték, és kegyelettel őrizték a rá emlékeztető tárgyakat. Ezek közül a legbecsesebbek közé tartozik az eddig kiadatlan 11 levél, amik egy borítékban maradtak fenn “Gyula bácsi levelei” felirattal. Az 1848 és 1890 között íródott levelek a gróf bátyjának és unokaöccsének, Gézának szóltak. A kiállítás szervezői a levelek segítségével bemutatják a gróf családi hátterét, nemesi elődeit és leszármazottait, az 1848-49-es drámai forradalmi éveket – melyekre rányomta a bélyegét a jelképes („in effigie“) felakasztása –, sikeres miniszterelnöki, majd Európa alakulását befolyásoló külügyminiszteri működését” – tájékoztatta portálunkat a múzeum. A tárlatot a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum és Iparművészeti Múzeum értékes gyűjteményi tárgyai gazdagítják, valamint magángyűjtők rendkívül nagybecsű tárgyai, hogy konkrétan mik lesznek azok, azt csak az ünnepélyes megnyitón árulják el a kiállítás összeállítói.

A kiállítás a szlovák külügyminisztérium védnöksége alatt valósul meg, és Mark Odescalchi herceg fogja megynitni.

“A szép akasztott”, a párizsi hölgyek kedvence

Az In effigie latin kifejezést a múltban olyan esetekben használták, amikor nem a valós személyt, hanem jelképesen annak képmását végezték ki. Id. Andrássy Gyula grófot a forradalomban való részvétele miatt 1851-ben halálra elítélték, és távollétében szimbolikusan felakasztották. Mivel kora egyik legszebb férfijénak tartották, a párizsi hölgyek „le beau pendu“, azaz “a szép akasztott” néven emlegették.

  • pr-i, Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet