A múzeum tanulmányutat szervez a diákoknak az egyedi gótikus freskók nyomában

A múzeum tanulmányutat szervez a diákoknak az egyedi gótikus freskók nyomában


Esemény részletek


A Rozsnyói Bányászati Múzeum a Gótikus Út polgári társulással együttműködve workshoppal egybekötött tanulmányutat szervez a felső tagozatos tanulók és középiskolás diákok részére június 15-én és 21-én. 

A diákok a program keretében meglátogatják a Gótikus Út gömöri templomait Pelsőcön, Csetneken, Martonházán (Ochtiná) és Gecelfalván (Koceľovce). A tanulmányút után megismerkednek a módszerrel, amellyel a freskók festéséhez használt pigmenteket nyerik ki a különböző ásványokból, majd maguk is festenek fa kazettákra gótikus jeleneteket és ornamentumokat, vagy hasonló témájú hűtőmágneseket is készíthetnek. A nap végén a diákok a Gótikus Út templomainak logóival díszített jelvényt fognak alkotni emlékül – tájékoztatta portálunkat a múzeum.

A részvételi díj 5 €, illetve 6 €, a körút hosszától függően. A programra előzetes bejelentkezés szükséges, mivel a résztvevők létszáma korlátozott. Elérhetőség: Mgr. Badin Gabriella, e-mail: pedagog.galeria@banmuz.sk, tel.: 0907 769 338.

2023 a falfestmények éve

A program a “Falfestmények éve Besztercebánya és Kassa megyében” elnevezésű rendezvénysorozat részeként zajlik. Tavaly a gömöri és kishonti régió 12 temploma egységes területként elnyerte az Európai Örökség címet, ennek apropóján a 2023-as évet a falfestmények évének nyilvánították. Idén számos izgalmas rendezvény ismerteti meg a nyilvánossággal és népszerűsíti régiónk különleges, európai jelentőségű gótikus falfestményeit.

Az Európai Örökség díjat olyan területeknek adományozzák, melyek kiemelkedő szerepet játszottak a közös európai értékek kialakításának folyamatában, vagy ezen értékek jelképei. Az itáliai iskola egyedülálló freskói a gömöri és kishonti régió gótikus templomaiban az európai kultúra és értékek átívelését tükrözik úgy a művészet területén, mint az ásványkincsek kitermelését és feldolgozását érintő ismeretek területén, vagy  a tudás és a készségét közvetítését az európai népek között.

  • Prékop I., Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet